tisdag 17 juli 2018

Två vuxenböcker jag läst i sommar

På senaste tiden har jag läst två vuxenböcker. Jag läser inte böcker för vuxna så ofta, men nu har det blivit två stycken. Det är kul tycker jag att sakta men säkert börja läsa fler vuxenböcker. Enda skillnaden från ungdomsböcker är ju egentligen att huvudpersonen är lite äldre. Lite vuxnare. Och böckerna kan ha ett lite annat språk. På något sätt känner jag mig lite vuxnare av att läsa vuxenböcker. Det är roligt att läsa böcker ur olika genrer och jag har verkligen gillat båda böckerna jag ska berätta om idag.
Förra sommaren läste jag Denise Rudbergs Tillsammans-trilogi och tyckte jättemycket om den. Därför var jag sugen att läsa något mer av henne nu under sommaren. Jag tog hjälp av min gamla lärare som älskar Rudbergs böcker och frågade vad hon tyckte att jag skulle läsa. Hon rekommenderade trilogin som består av böckerna Jenny S, Matilde och Åse. På biblioteket hittade jag Matilde så den valde jag att läsa. Egentligen tror jag man ska läsa böckerna i den ordningen jag skrev först men det gick lika bra att läsa Matilde som en fristående bok. Det är det jag älskar med Denise Rudbergs böcker, att det både går att läsa de som fristående och som en serie. I många av hennes trilogier handlar det om samma karaktärer men de är skrivna ur olika personers perspektiv vilket gör att de hör ihop men ändå inte är helt bundna till varandra.  I boken jag läste nu får man möta Matilde som har två barn och för ett tag sedan separerat från sin man. Hon har haft en dröm om att bli författare och har därför sagt upp sig från sitt jobb för att skriva en bok. Jag tyckte att boken var mysig att läsa och en medryckande handling. Denise Rudbergs böcker är verkligen perfekta sommarläsning. De handlar om vardag, men blir ändå väldigt spännande på något sätt. Hon skriver väldigt bra och jag tycker det är roligt att få möta karaktärer man redan läst om i andra böcker. Jag blev sugen på att fortsätta läsa den här trilogin så jag började läsa Jenny S men tyckte inte den verkade lika bra och nästa bok jag ska berätta om hade kommit till biblioteket så jag ville hellre läsa den. Men kanske läser jag den tredje boken i trilogin, Åse, någon gång längre fram.
Jag hade reserverat Jenny Jägerfelds nya bok Blixtra, spraka, blända! på biblioteket och när den hade kommit ville jag läsa den direkt. Eftersom att jag älskade Jägerfelds senaste bok Comedy Queen var jag nyfiken på att läsa den här, trots att det är en vuxenbok. Jag har tidigare också läst och gillat Brorsan är kung. Måste verkligen läsa fler av Jenny Jägerfelds ungdomsböcker! Blixtra, spraka, blända! handlar om Penny som blev väldigt uppmärksammad när hennes debutroman släpptes. Hon vann Augustpriset, satt med i tv-soffor och hennes bok lästes av alla. Nu måste hon skriva en till bok, men det går inte alls bra. Penny träffar Lola som hon inte riktigt vet var hon har och tillsammans åker de till London där boken ska bli skriven. Från förlaget har Penny nämligen fått ett förskott på en kvarts miljon kronor. I London blir det inte som de tänkt sig. Istället för att skriva blir det en hel del festande. Den här boken är väldigt annorlunda från det mesta jag läst. Det är lite mycket droger, alkohol och galenskap för mig. Men mycket av boken gillar jag också. Språket till exempel. Boken är fint skriven och har kapitelrubriker som får mig att fundera. Det är väldigt mycket en psykologisk berättelse, något jag tycker gör boken bra. Lika mycket handlar den om vänskap och att försöka hitta sig själv. Det är intressant att läsa om en författare som inte riktigt är som man tänker sig en typisk författare. Blixtra, spraka, blända! är verkligen en unik bok. Jag hade förväntningar på att den skulle vara bra som i början av boken inte riktigt nåddes. Men efter att ha läst boken kan jag konstatera att jag gillade den. Bara inte på det sättet jag först trodde. Det är en stor skillnad på hur Jenny Jägerfeld skriver beroende på om det är riktat till barn eller vuxna. Så kanske det måste vara. Men jag gillade att läsa den här boken och ser fram emot att läsa mer av henne.
Nu slog det mig att de här böckerna också har gemensamt att de handlar om någon som skriver och är eller vill bli författare. Det är intressant att tänka på vad olika böcker har gemensamt. Nyligen läste jag två böcker som båda refererar till Lalehs låt Goliat och nu läser jag två böcker som handlar om någon som skriver. Matilde och Blixtra, spraka, blända! är alltså boktips till dig som vill läsa en inte alltför tung vuxenbok som handlar om att skriva, livet, kärlek och vänskap.

1 kommentar: