söndag 15 juli 2018

Systrarna av Silverdalen

Systrarna av Silverdalen är en mellanåldersbok skriven av Pascale Vallin Johansson och utgiven av Rabén & Sjögren. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus

Ylva-li längtar efter en bästa kompis eller allra helst en försvunnen tvillingsyster. När det är solförmörkelse lockas hon bort av en flicka i gammeldags kläder. Plötsligt ser skolan annorlunda ut och Ylva-li träffar Barbro som inte alls verkar förstå vad hon menar när hon ska gå till sitt klassrum. Sakta men säkert förstår Ylva-li att hon åkt tillbaka i tiden, närmare bestämt till 1945 då hennes skola är ett internat för föräldralösa flickor. För att hon ska kunna ta sig tillbaka till sin egen tid måste Ylva-li hjälpa spökflickan som tog henne dit, men vad hon vill ha hjälp med är ett mysterium. Men det är bråttom, innan nästa solförmörkelse måste Ylva-li hinna lösa mysteriet, annars kanske hon aldrig kommer hem igen. 

Du som läst Astrid Lindgrens bok Allrakäraste syster kanske känner igen namnen Ylva-li och Barbro därifrån. Systrarna från Silverdalen har en stark koppling till den boken som jag verkligen tyckte om. Det gjorde boken till unik i sitt slag. Jag har tidigare läst många övernaturliga och spännande böcker för 9-12 år och tycker att många av de böckerna kan bli väldigt lika varandra. Stundvis tyckte jag även att den här boken kändes som en typisk sådan bok, men kopplingen till Allrakäraste syster gjorde den ändå unik på ett sätt. En annan koppling som görs i boken är till Lalehs bok Goliat och det uppskattade jag också mycket. Jag gillar verkligen när böcker refererar till andra saker jag känner igen. 

Jag tyckte den här boken var väldigt spännande att läsa och tror absolut att jag hade tyckte mycket om den när jag var lite yngre. Boken lyckades inte fånga mig helt, men jag tyckte ändå att den var väldigt bra. Det kan som sagt bero på att jag läst många liknande böcker tidigare. Det finns en del övernaturliga böcker för just den målgruppen som har liknande handling. Men jag gillade fokuset på systerskapet i den här boken, det var fint att läsa om. 

Systrarna av Silverdalen av Pascale Vallin Johansson är en bok jag tipsar 9-12 åringar att läsa. Jag gillade mycket i boken trots att handlingen inte helt lyckades fånga mig. Därför får boken 3 av 5 ugglor av mig.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar