tisdag 10 juli 2018

Äventyren på Hildasholm


Äventyren på Hildasholm är en mellanåldersbok skriven av Hanna Blixt. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.
Det är snart sommarlov och i Leksand hos Maja, Svante och Ludde börjar märkliga saker att hända. De får nys om att den onda Malum håller på att ta makten över världen genom att göra så att de bara har fokus på sina mobiler och skärmar. Fler och fler människor i deras omgivning blir gråa i ansiktet och tycks inte bry sig om någonting. Men Leksand är svårare att ta över än andra ställen. Där finns många traditioner som midsommarfirandet och skolavslutningen och Malum verkar inte gilla traditioner och kultur. Maja, Svante och Ludde gör upp en plan för att kunna stoppa Malum.
Jag fick chansen att testläsa den här boken innan den var utgiven, vilket var jätteroligt. När boken nu släpptes läste jag den igen och jag tyckte lika mycket om den! Det jag gillar mest med boken är handlingen som både är vardaglig och övernaturlig. När det övernaturliga händer i vår egen värld i en bok har jag lätt att relatera och leva mig in i handlingen och så var det verkligen i den här boken! Boken handlar som sagt om Malum som försöker ta över världen med hjälp av dagens teknik och det är en övernaturlig handling som man ändå kan känna igen sig i. Jag tyckte det var väldigt spännande att läsa om och det fick mig att fundera över vår tids skärmanvänding och traditioner. Det är ju viktigare att ägna tid åt sina när och kära, speciellt under högtider och det känns skrämmande att samma sak som Malum försöker med, faktiskt kan hända utan övernaturliga krafter. Handlingen i Äventyren på Hildasholm gör också boken unik! Jag tycker också det är roligt att läsa en bok som utspelar sig i Leksand där handlingen också har en koppling till staden.
Boken är väldigt spännande och välskriven, något som jag tyckte när jag testläste den också. Ett citat från mig finns på baksidan av boken. Spänningen sätter igång redan i första kapitlet och boken har ett driv i berättelsen som gör att jag hela tiden vill läsa vidare. Många kapitel avslutas med cliffhagers och det spännande blandas också upp med lugnare och mer vardagliga partier.
Jag rekommenderar verkligen alla 9-12 åringar att läsa Äventyren på Hildasholm. Det är en perfekt bok för den åldern som är spännande och har en intressant handling. Av mig får boken 4 av 5 ugglor.

2 kommentarer: