tisdag 31 juli 2018

Haj-Jenny

Haj-Jenny är en bok för 6-9 åringar skriven av Lisa Lundmark. Boken är utgiven av Natur & Kultur och finns att köpa på Adlibris och Bokus.
Jenny är som en haj. Hon gillar att vara ensam men inte att prata högt. I skolan vill magistern att man ska prata högt och hemma säger mamma att Jenny inte ska vara blyg. Men Jenny vill inte vara som bläckfiskarna i skolan, hon är ju en haj. Men det är ingen som förstår hur bra det är att vara haj. Jenny älskar att läsa och ibland är hon med sin kompis Amina. Då sitter de tysta och läser och ritar tillsammans. Snart är det utvecklingssamtal och då vill magistern i skolan prata om hur de ska göra för att Jenny ska prata mer. Men Jenny vill inte prata i skolan, hon vill få magistern att förstå att hon är en haj och det är bra.
Åh, vad jag tycker om Jenny! Hon är blyg och introvert men gör det till sin styrka. Det är verkligen på tiden att introverta personer får ta plats i böcker och jag gillar verkligen att det i den här boken inte är något negativt. Jag känner igen mig mycket boken. Att lärare hela tiden vill att man ska ta för sig i klassrummet bara för att de vet att man kan. Som Jenny säger, om de vet att jag kan behöver jag väl inte visa det igen. Jag hade som mål i högstadiet att ta för mig mer i klassrummet och då frågade min lärare (som faktisk också hette Jenny) om lärare hade sagt åt mig att jag måste göra det. När jag svarade ja sa hon att det inte alls är något jag måste göra. Hon vet att jag kan ändå och alla människor är olika, man behöver inte prata mest om jag inte vill. Jag hoppas verkligen att Haj-Jennys lärare också inser det.
Haj-Jenny är en bok jag verkligen tycker att alla både barn och vuxna borde läsa. Det är viktigt att läsa om olika typer av människor för att förstå hur andra tänker. Att läsa om ett introvert barn kanske kan få folk att förstå hur man ser världen som introvert. Jag ger Haj-Jenny av Lisa Lundmark 4 av 5 ugglor.

1 kommentar:

  1. Kände också igen mig i Jenny! Så bra att sådana karaktärer får ta plats!

    SvaraRadera