tisdag 18 september 2018

Sommarboksfesten

Under sommaren på Eskilstuna stadsbibliotek pågår något som kallas för Sommarboken. Det innebär att alla barn som vill får läsa en bok under sommaren och sedan tipsa om den och få en bok som present. Sommarboken har funnits sedan jag var liten och för mig är det en fin sak från när jag var yngre att gå till biblioteket och hämta ett Sommarboken-häfte och låna böcker att läsa under sommarlovet. Tidigare har det varit att man ska läsa fem stycken böcker, men i år behövde man bara läsa en. Under hela sommarlovet har Eskilstuna stadsbibliotek också haft sommarboksträffar med olika teman. Då har man fått komma till biblioteket och fått boktips samt delta i olika aktiviteter som hör till temat. På en av sommarboksträffarna var jag där och tipsade om böcker. Hela Sommarboken avslutades med en sommarboksfest som ägde rum på biblioteket den andra september. 

Det var söndag och egentligen var biblioteket stängt när alla barn som deltagit i Sommarboken fick komma på fest. Författaren Petrus Dahlin var på besök, han har bland annat skrivit böckerna om Kalle Skavank och Skogens systrar. Barnen fick lyssna på honom när han berättade om sina böcker och hur man kan tänka om man vill skriva en bra berättelse. Han berättade bland annat om hur han kom på karaktären Kalle Skavank. Han ville ha en huvudkaraktär som hade någon liten skada eller problem och därför har Kalle blivit av med sin fot och har en protes. Men det gör inget, han är jättebra på att lösa brott ändå. Smeknamnet Skavank kommer från det, att han har en liten skavank kan man säga. Och när Petrus skulle hitta ett bra namn som passade ihop med det tyckte han att Kalle blev perfekt. 

Petrus Dahlin pratade också om hur man gör en berättelse spännande och rolig. Som ett exempel lånade han ett av barnen i publikens namn och hittade på en berättelse om när han skulle åka och bada med sina kompisar. Fem minuter innan den enda bussen hem skulle gå ville den här killen bada igen så han gjorde det och sprang sedan upp och hann med bussen. Det var ju inget speciellt spännande med den där historien, sa Petrus Dahlin. Men om vi kryddar den lite och gör så att den här killen tappar badbyxorna när han hoppar i vattnet. Hur ska han då göra för att ta sig upp till bussen utan att visa sig naken? Direkt blir berättelsen mycket mer spännande när man lägger till ett problem. 



När Petrus Dahlin hade pratat klart fick alla en bok av honom som han signerade till dem sedan fortsatte festen på biblioteket med tipspromenad, fika, clowner och pyssel. Jag tycker att det är så roligt att såna här roliga saker ordnas för barn på biblioteken! Kolla upp vad ditt bibliotek anordnar i höst! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar