söndag 2 december 2018

Första advent: Julböcker jag vill läsa i december

Äntligen är det första advent, som jag har längtat! Julen är min favorithögtid, jag älskar julmusik, att baka julgodis, slå in julklappar och julpynta. Under december tänkte jag som vanligt göra ett julinspirerat blogginlägg varje advent och idag är det dags för det första adventblogginlägget och idag ska jag berätta om julböckerna jag vill läsa nu i december. Att läsa böcker som utspelar sig på julen är ett bra sätt att få julkänsla tycker jag och varje år försöker jag att läsa några juliga böcker. 

Jag har faktiskt redan börjat att lyssna på en julbok, den heter Vaxade juveler och brända hjärtan och är skriven av Ewa Klingberg. Man får följa både Marika i nutid som försöker skingra tankarna och känslorna såhär i juletid och Caroline som lever under 1800-talet. Det är en ganska bra bok som knyter samman nutid och dåtid på ett bra sätt och också är lite julig. 

En julbok jag läser varje år och kommer att läsa nu också är Titta, Madicken det snöar! av Astrid Lindgren. Det är min favoritjulbok som verkligen ger mig julkänslor. Boken handlar om när Madicken och Lisabet vaknar upp en dag och det har snöat. De leker i snön hela dagen men nästa dag är Madicken sjuk så Lisabet får åka själv med Alva till stan och köpa julklappar. När Lisabet står utanför leksaksaffären kommer en kille och säger att Lisabet inte skulle våga åka bakpå en släde. Men det vågar hon visst och släden åker långt och snart är hon påväg rakt ut i skogen. 

Jag vill också läsa Julen kommer till Mumindalen av Alex Haridi, Cecilia Davidsson och Filippa Widlund. Det är en nytolkning av Tove Janssons klassiska saga Granen. Den berättelsen läste alltid våran lärare högt på julavslutningen och därför ska det bli jätteroligt att läsa den igen! 

Snöstorm och kanelhjärtan är en ny bok för ungdomar med juliga berättelser skrivna av Camilla Lagerqvist, Pernilla Gesén, Karina Berg Johansson och Jesper Tillberg. Den ser väldigt mysig och julig ut så jag ser fram emot att läsa den!

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund är även det en bok som verkar väldigt julig och bra. Den handlar om en kvinna som ska göra 24 goda gärningar under december, verkar mysig och spännande att läsa. 

Sedan hade jag tänkt att lyssna på någon mer julig bok som ljudbok under december. Jag har inte bestämt än vilken det blir, men kanske En dag i december av Josie Silver eller Jag kommer hem till jul av Joanna Boulouri. 

Såklart ska jag också läsa årets julkalenderbok från Rabén & Sjögren under december. Det är perfekt att läsa ett kapitel om dagen ända fram till jul! Årets julkalenderbok heter En klurig jul och är skriven av Ingelin Angerborn och illustrerad av Per Gustavsson. Jag har gillat alla Ingelin Angerborns tidigare böcker så jag ser fram emot den här också! 

Vilka julböcker tänkte du läsa i december? Har du några juliga boktips att dela med dig av?

5 kommentarer:

 1. Vi började på ”En klurig jul” igår. Alltid lika mysigt att läsa årets adventsbok med barnen.
  24 goda gärningar ska jag själv läsa som adventsbok efter tips på Instagram.

  Min favoritjulbok är Dash och Lilys utmaningsbok. Supermysig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Började också läsa En klurig jul igår och tänkte också läsa 24 goda gärningar som julkalender! Dash och Lilys utmaningsbok är riktigt bra!

   Radera
 2. Jag är också väldigt förtjust i julen. Jag kommer iaf att läsa en julbok. Charles Dickens’ En julsaga. Det kan bli så att jag läser den på engelska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Har flera år tänkt läsa den boken men det har inte blivit av.

   Radera
 3. Jag gillade en Klurig jul! (har redan läst den för att kunna recensera... ;) ) Jag är också sugen på någon julroman, kanske En dag i december eller någon annan. Var visst kö på bibblan på alla julböcker nu. Jag vill även läsa Selma Lagerlöfs Den heliga natten. :)

  SvaraRadera