söndag 23 december 2018

Fjärde advent: En klurig jul

Glad fjärde advent! Det är dan före dopparedan och det känns som att december har gått så fort. Nu är allt det roliga med julen snart slut och det är lite tråkigt, men som tur är blir det jul nästa år igen. Under december har jag läst En klurig jul som är årets adventskalenderbok från Rabén & Sjögren. De ger varje år ut en bok med 24 kapitel som det är tänkt att man ska läsa ett kapitel om dagen i fram till julafton. Här hemma har vi som tradition att läsa årets bok tillsammans. Det blir inte alltid så att vi har tid att läsa ett kapitel om dagen utan ibland får vi läsa ikapp flera kapitel som vi har missat. 

Årets adventskalenderbok heter som sagt En klurig jul och är skriven av Ingelin Angerborn och illustrerad av Per Gustavsson. Jag har tyckt mycket om Ingelin Angerborns tidigare böcker och hade därför ganska höga förväntningar på den här boken. Den här boken är ganska annorlunda mot de andra böckerna hon har skrivit och det beror ju såklart på att den riktar sig till barn 3-6 år. Men den lyckades tyvärr inte riktigt fånga mig. Boken handlar om Rutan som längtar efter en ny kompis efter att hennes bästa vän flyttat till en annan stad. I december börjar konstiga saker att hända. Saxen och osthyveln försvinner spårlöst och någon har tuggat på hänglåset. Snart upptäcker Rutan att det är Otto från planeten Klurius som har dykt upp. Han är en kluring och äter saker gjort av metall. Han har kommit till jorden av misstag och nu vill han hem till sin familj igen och Rutan måste hjälpa honom. 

Det jag tror gör att boken inte riktigt fångar mig är det inte händer så mycket. Det känns som att Ingelin Angerborn blivit lite begränsad av formatet. Eftersom att det är en julkalenderbok utspelar boken sig från första till tjugofjärde december och då måste handlingen också anpassas till det. Jag tror även att ett barn som är i den tänkta målgruppen skulle gilla boken bättre än vad jag gjorde. Men det jag gillar med En klurig jul är att den är julig och har en mysig handling även om den är lite långsam. Illustrationerna av Per Gustavsson är fantastiska! 

Så om du vill läsa en mysig högläsningsbok för ett barn eller dig själv under jullovet kan du läsa En klurig jul, men det är inte en bok som jag verkligen tycker att alla borde läsa. Ha nu en fin advent och god jul! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar