tisdag 28 maj 2019

5 böcker för unga (och andra som vill läsa en riktigt bra bok)

Jag har läst några böcker under den senaste tiden som jag inte skrivit om här på bloggen än. Det är fem stycken riktigt bra böcker för unga som jag verkligen vill tipsa om.

Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza läste jag på påsklovet och det är en bok jag verkligen gillade. Om Malowe som fått ett nytt hjärta och har svårt att komma tillbaka till livet igen. Om att vilja veta vems hjärtat är. Och om att bli kär i slaktarens son när man har en mamma som är militant vegan. Ditt hjärta är mitt är en så fin och varm historia. Den har så många komponenter som gör att man rycks med i läsningen och hela tiden vill fortsätta läsa. Dessutom tyckte jag mycket om karaktärerna, de är fina, roliga och annorlunda. Vill du läsa en fin ungdomsbok rekommenderar jag verkligen den här!



Kärleken vi inte förstår av ALMA-pristagaren Bart Moeyaert har nu kommit ut i nyöversättning. Boken är uppdelad i tre delar som handlar om samma familj men utspelar sig på olika platser och tidpunkter. I den här boken tänker jag att Bart Moeyaerts styrka är sättet han tar sig an spännande miljöer och situationer. Det är intressant att läsa och fungerar bra i det korta formatet. Men jag tyckte inte att det hände så mycket i boken utan det var mer en kort bok att läsa för att njuta av språket och sättet den var skriven på. Det ska bli roligt att läsa mer av Bart Moeyaert framöver. 



Friläge av Yrsa Keysendal är en bok som jag tycker känns som en bok passar bra för den som vill läsa en bok som ligger mellan en ungdomsbok och vuxenbok. Den handlar om Anna och Linda som växer upp på samma gård och är bästa kompisar. I korta segment får vi läsa om deras uppväxt. Flera år senare sitter Anna i en bil och vi förstår att något hänt mellan Anna och Linda. Friläge är en riktigt skickligt skriven bok med en väldigt intressant handling. Boken är fylld av fina formuleringar och handlingen får en verkligen att fundera på olika saker. Jag tror att den skulle passa utmärkt att diskutera i en bokcirkel!



Någon dag av David Levithan är uppföljaren till Jag, en och En annan. Den första boken handlar om En som vaknar upp i en ny kropp. Hen blir kär i Rihannon och det medför sig många svårigheter eftersom att hen har en ny kropp varje dag. Bok två är samma berättelse fast ur Rihannons perspektiv och i Någon dag fortsätter historian. Den är skriven ur flera olika perspektiv och handlar i stort sätt om att En och Rihannon tänker på varandra. Vi får också följa Nathan och ett perspektiv som kallas för X. Det är en intressant berättelse som får en att fundera över hur det skulle vara att vakna upp i olika kroppar varje dag och är som en vanlig ungdomsbok med dystopiska inslag.



Du springer är en samling texter utgiven av Vox by Opal. Elva författare har skrivit om hur det är att vara ung och boken innehåller både noveller, serier och dikter. Jag tyckte att alla texterna var väldigt välskrivna och fångade känslan av att vara ung. Det är en perfekt bok att ge bort till en tonårig och jag tror att många skulle gilla den! 



Jag tycker verkligen att du ska läsa någon av de här böckerna oavsett om du är ung eller inte. Det är fem fantastiska böcker som passar perfekt att läsa i sommar! Har du läst någon av dem?

1 kommentar:

  1. "Ditt hjärta är mitt" är verkligen så otroligt bra! Liksom du skriver har den verkligen allt en riktigt bra ungdomsbok behöver, och den får mig verkligen att längta efter att bli riktigt förälskad!

    SvaraRadera