lördag 25 maj 2019

Två nya Astrid Lindgren-bilderböcker

Jag har läst två nya bilderböcker av Astrid Lindgren Alla ska sova och Kalle - den lille tjurfäktaren. Fantastiska berättelser med vackra illustrationer! 

Alla ska sova är en bilderbok där texten är baserad på Astrid Lindgrens vaggvisa som de sjunger filmen Alla vi barn i Bullerbyn. Jag tycker att den sången är så fin och det är också bilderboken. Den är vackert illustrerad av Marit Törnqvist i sann Astrid Lindgren-anda. I början av boken ligger ett barn i sin säng och ska sova och illustrationen är skymningsfärger och vartefter boken fortsätter blir färgerna allt mer dova. Vi får följa med ut ur huset, genom ängar och hagar och möta alla djur som håller på att somna. Den sista bilden visar barnet i sin säng och då har det somnat. Jag tycker att den här bilderboken är så fin och tycker verkligen att ni ska läsa den! 


Kalle - den lille tjurfäktaren är en nyutgåva av en berättelse som tidigare finns med i boken Kajsa Kavat och andra barn. Även den boken är fint illustrerad av Marit Törnqvist. Boken utspelar sig en påskdag då tjuren Adam Engelbrekt plötsligt blev arg. Folk avbröt sina påskplaner för att få se det märkliga som utspelade sig kring tjuren som aldrig lugnade ner sig. Den enda som kunde få tjuren lugn var den lilla sjuåriga pojken Kalle. Det här är en fin, vårig berättelse med jättefina illustrationer. Jag gillar verkligen det småländska och typiska för Astrid Lindgren som finns i boken. En perfekt bok att läsa för ett barn som redan gillar Astrid Lindgrens böcker eller som man vill introducera för hennes böcker.


Astrid Lindgren är en av mina favoritförfattare och det är roligt att uppleva fler av hennes berättelser genom nya bilderböcker. I vår har också två nyutgåvor av bilderböcker om barnen i Bullerbyn kommit ut, Vår i Bullerbyn och Barnens dag i Bullerbyn. I juni kommer den första bilderboken om Saltkråkan Ett litet djur åt Pelle som är illustrerad av Maria Nilsson Thore. Den ser jag mycket fram emot att läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar