söndag 3 januari 2021

Läst i december

Den sista månaden i 2020 är slut och det blev många julböcker lästa för min del. December var en mysig månad med hemmaplugg, promenader, julfirande och läsning. 

Livet - Illustrert av Lisa Aisato var den första boken jag läste i december. Det är en samling av nya och gamla illustrationer av Lisa Aisato som är en av mina favoritillustratörer. Dessa illustrationer bildar tillsammans en berättelse om livet från barndom till ålderdom. 

Löften, kyssar och varm choklad av Sofia Fritzson lyssnade jag på som ljudbok. Det är en julig feelgood som var mysig att lyssna på. Den handlar om kärlek, hemligheter och familj.

Allt som en gång var av Sanna Mac Donald är inte fullt ut en julbok men den utspelar sig under december vilket gjorde att den passade bra att läsa under månaden. Det är uppföljaren till Om allt vore annorlunda och jag tyckte lika mycket om den här boken. Den blandar nutid och dåtid på ett bra sätt, är välskriven och har en intressant handling och fina karaktärer. 

Julen enligt Julia av Kristin Emilsson sträcklyssnade jag på som ljudbok och tyckte mycket om. Det är en otroligt underhållande berättelse om Julia och Petter som råkar ha fått samma erbjudande om att spendera julen i ett hus på Gotland. En uppslukande berättelse som verkligen får en på gott humör!

Familjen Juvelerkvist av Sölve Dahlgren lyssnade jag också på som ljudbok. Det är en julig bok om bokbranschen som verkligen lockade till skratt. Den handlar om en stor familj som alla verkar i bokbranschen och jag tycker verkligen att den är bra skriven. Alla som gillar böcker borde verkligen läsa den!

Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson är en julrysare för mellanåldern. Den var riktigt spännande och läskig i vissa delar. Den handlar om Alba som är med sin syster i Stjärndalen och hälsar på sin morbror i juletid. Han har ett miniatyrhus som det visar sig spöka i. Alba får reda på att det finns någon som heter Samlaren och som har tagit barn med jämna mellanrum. Nu verkar Samlaren vara tillbaka och det verkar som om den är ute efter Albas lillasyster. 

Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato var den bästa julboken jag läste förra året. Jag läste om den i år och tyckte den var lika fin. Den handlar om Julian som fyller år på julafton men det här året verkar det inte bli någon jul eftersom hela hans familj är så ledsna efter att Julians storasyster dött. Julian träffar Hedvig som han har roligt med men något är märkligt med henne. En så fin julberättelse med fantastiska illustrationer. 

Nattexpressen av Karin Erlandsson är en julbok om Danja som är hos sin mormor under december. Men en dag försvinner hennes mormor och Danja upptäckter Nattexpressen som går på det övergivna tågspåret utanför mormorns hus. En spännande berättelse även om den inte var så julig som jag hoppats!

Den underliga julklappen av Josefine Sundström och Emma Göthner är en julig berättelse om Saga som utspelar sig på julafton. En fin och vardagsnära berättelse precis som de andra berättelserna om Saga. 

Jul i Valleby - Oväntade julklappar av Martin Widmark är en kort julig berättelse om Lasse och Maja. Det var roligt att återse Lasse och Maja. 

Julsånger och smällkarameller av Anna Alemo är en kortroman som jag lyssnade på innan jul. Det var en mysig berättelse men jag fångades inte riktigt av handlingen.

Pages & Co - Tilly and the lost fairy tales av Anna James är den andra boken i serien om Tilly och bokvandrarna. Jag lyssnade på den första boken som ljudbok i höstas och fick hela serien i födelsedagspresent. Del två och tre finns inte på svenska än så jag läste den andra på engelska och kommer även att läsa den tredje på engelska. Det är en så mysig och spännande serie!

Offpist av Johanna Schreiber blev den sista boken jag läste 2020. Det är en ungdomsbok med några år på nacken vilket märktes. Men det var en mysig bok som jag sträckläste. Den passade också väldigt bra att läsa just nu eftersom den utspelar sig kring nyår.

Sedan läste jag också novellerna Jul i stallet och God natt, herr luffare! av Astrid Lindgren, Pälsen, Syndens lön och Kyssen av Hjalmar Söderberg, Den riktiga jultomten av Vilhelm Moberg och Förlorade sonens återkomst av Agnes von Krusenstjerna i Novellix-boxen med julnoveller. 

En bra läsmånad och jag hoppas att läsningen blir lika bra 2021.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar