söndag 25 januari 2015

Bokbloggsjerka: Hur är en bra baksidetext?

På helgen brukar jag vara med på bokbloggsjerkan. Om du undrar vad det är kan du klicka här. Veckans fråga lyder:

Johanna på Bokhora ställde tidigare i veckan en fråga om baksidestexter, och eftersom jag personligen alltid läser den blev jag nyfiken på hur du tycker att den ska vara för att fånga ditt intresse (alternativt vad den absolut inte får innehålla för att undvika att du ska rata en bok för gott).

Jag brukar oftast välja böcker som jag hört talas om eller som jag känner igen författaren på. Men om jag hittar en bok som ser intressant ut läser jag självklart baksidestexten. Jag brukar kolla om boken verkar passa mig och det är en sådan som jag brukar gilla, men vad som verkligen fångar min uppmärksamhet vet jag inte riktigt. Jag tycker att baksidestexten ska berätta vad boken handlar om på ett spännande sätt. Men inte avslöja för mycket, bara vem boken handlar om och vad som är själva problemet eller den stora saken i boken. Den får gärna avslutas med frågor eller med något i stil som: "och det förändrar allt...", alltså ett spännande slut som gör att man vill läsa boken. Att ha utdrag från boken i baksidestexten är inte det som fångar mig mest. Jag vill veta vad boken handlar om, men det kan vara bra för att då förstår man att boken exempelvis är spännande eller läskig. 

3 kommentarer:

  1. Jag är inte heller så nyfiken på utdrag på baksidan. Om jag vill ha språkexempel så kan jag lika gärna öppna boken och läsa lite.

    SvaraRadera
  2. Jag blir skeptisk om det är lösryckta ord från recensioner i små lokaltidningar...

    SvaraRadera
  3. Precis, lagom med info, något extra som lockar en till läsning men inte för mycket som gör att själva handlingen avslöjas för mycket det är bra baksidetexter!

    SvaraRadera