lördag 3 september 2016

Premiär av PAX-filmer

Hagby film är ett gäng barn- och ungdomar från Eskilstuna som gör film tillsammans. Alvin Wedstedt är 13 år och det är han som har koll på det mesta inom Hagby film. I vissa filmer är det han som gjort både manus, regi, klippning och mycket mer! Det som är speciellt med Hagby film är att man på deras youtube-kanal kan hitta filmer baserade på PAX-böckerna av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. I serien PAX har de sex första delarna kommit ut än så länge. De handlar om bröderna Alrik och Viggo som bekämpar onda krafter i Mariefred. Tidigare har Hagby film gjort film av speciella scener ur de tre första delarna i bokserien, Nidstången, Grimmen och Mylingen. Det här blev jag såklart intresserad av så jag intervjuade Alvin om hans filmskapande och Pax-filmerna för ett tag sedan. Här kan du läsa intervjun

Förra lördagen var det premiär för filmerna av Bjäran och Gasten på Bio Contrast i Eskilstuna. Hagby film hade bjudit in alla skådespelare som varit med, släkt och vänner och andra som hjälpt dem med filmerna på något sätt. Även författarna Åsa och Ingela var där. När jag och min kompis Sara kom till Contrast var det fullt med folk utanför som väntade med spänning på att få komma in och se de nya filmerna. 

Ingela och Åsa äter popcorn under PAX-ballongerna!
Alla välkomnades med cider och popcorn och det fanns också godis, läsk och annat att köpa för den som ville. I taket satt ballonger i PAX-färger och det var en riktig PAX-stämning. Vi minglade runt en stund, jag och Sara pratade mest med Åsa och Ingela eftersom att de var dem enda vi kände. I de nya filmerna som det var premiär för har Alvin regisserat tillsammans med sin kompis Ludvig. De två gick runt och hälsade på folk med mikrofoner förberedda på kinderna. 

Sedan blev det äntligen dags för filmvisning. Längst fram var det två platser reserverade för Åsa och Ingela och även alla skådespelare fick sitta på de två första raderna. Plats på scenen tog Alvin och Ludvig, de hälsade oss välkomna och berättade hur de hade tänkt sig ordningen. De tog också upp alla skådespelare på scenen som fick berätta vilka karaktärer de spelade. Först visades en film de gjort med några kompisar på skolan, Synerna. Därefter fortsatte det med de tre första PAX-filmerna. Trots att tekniken strulade lite fick de massor av applåder! 

Efter en tio minuters bensträckare var det dags för den riktiga premiären av de nya PAX-filmerna! Och det var verkligen premiär! Inte ens de som hade varit med i filmerna hade fått se dem! 

Filmerna var sååå bra! Man satt spikrak och tittade, hela filmen. Det var spännande och läskigt om vartannat. Det var kul att man kände igen händelserna och karaktärerna från böckerna. Det kändes väldigt speciellt att se karaktärerna på riktigt! Alvin och de andra har verkligen utvecklats mycket om man jämför den första PAX-filmen med de här nya. De är så himla proffsigt gjorda, både med hur de filmar, effekter, smink, blod och allting! Till Gasten hade de till och med byggt en regnmaskin för att få rätt effekt! 


På scenen togs skådespelarna upp, de fick berätta vad som var roligast och mest krävande med att spela in filmerna. Många av dem tyckte det var kul att bli regisserade. De sa också att det var lite krävande att till exempel ha blod och slajm i munnen och att man blev så blöt av regnmaskinen. Åsa och Ingela fick även de komma upp på scenen. De pratade om hur fantastiskt roligt det var att se sina karaktärer levande så här. "Har vi verkligen skrivit så här läskigt?!" sa de. Åsa sa även att det var kul att träffa andra människor som är lika galna som henne själv. Båda var helt tagna och tyckte det var superroligt!
Skådespelarna


Ingela och Åsa berömmer Hagby film på scenen

Jag tycker det är jätteroligt med unga som verkligen är engagerade och brinner för något. De gör verkligen det här fullt ut. Bara att ordna den här premiärvisningen är ju ett arbete i sig. De måste hyra lokal, planera och så vidare. Det var även väldigt modigt av dem att stå framför alla och prata.

Om du har läst PAX-böckerna tycker jag absolut att du ska titta in Hagby films PAX-filmer på youtube!  Och om du inte har läst dem kan du se filmerna först som en trailer. Då lovar jag dig att du kommer bli sugen på att läsa böckerna! Här kommer länkar till alla PAX-filmer:

Nidstången 
Grimmen
Mylingen
Bjäran
Gasten 

Stort tack till Alvin och Hagby film för att vi fick komma på premiären! Det var verkligen superroligt! Fortsätt med det ni gör, ni är jätteduktiga!

Åsa och Ingela väntar spänt på att få se filmerna.
Många kom för att se Hagby films nya filmer. På bilden syns
jag och min kompis Sara till höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar