tisdag 20 september 2016

Sommarbokfest med Jo Salmson

Många av vårt avlånga lands bibliotek har någon form av aktivitet under sommaren för att främja läslusten hos barn. I Eskilstuna finns det något som heter Sommarboken, där alla barn får läsa 6 böcker under sommarlovet och skriva om dem i ett häfte. När man lämnar in häftet till biblioteket får man en bok som present och dessutom, alla barn mellan 6-12 år får också en biljett till Sommarbokfesten! 

Jag och Jo Salmson
Sommarbokfesten är ett avslut på det hela och den inträffade lördagen den 10 september. Jag följde med min tioåriga lillebror dit, för jag ville också vara med, trots mina fjorton år. Är man boknörd så är man! Många barn var där tillsammans med föräldrar och syskon och väntade spänt på att få träffa författaren Jo Salmson som skulle prata. När man kom fick alla barn skriva sina namn på en lapp för att vara med i utlottningen av Jo Salmsons böcker. 
Jo Salmson har skrivit många böcker, främst en hel del fantasyserier för barn. Bland annat Häxfolket och Tam tiggarpojken. 

På scenen tog Jo Salmson vid och berättade att hon egentligen inte hette så, utan att Catharina Wrååk var hennes riktiga namn. "Innan jag blev författare jobbade jag på ett förlag", sa Jo (eller Christina). "Är det någon som vet vad det är?" 


Armar sträcktes upp i luften, en liten kille sa: "Det är väl som att jobba på ett kontor". Jo svarade att så är det, det är på ett förlag man ger ut böcker. Fast det är inte där man gör böckerna, det gör man på ett tryckeri och det är som en fabrik. Hon berättade hur det gick till när man trycker en bok på ett tryckeri. Sedan kom hon in på hur det var att arbeta som förläggare på ett bokförlag. Något jag lärde mig var att om ett förlag, som Bonnier Carlsen, ger ut runt 200 böcker på ett år så är bara tre, fyra stycken av dem av nya författare. Förlagen får in ungefär 5000 manus på ett år, men bara ett fåtal böcker ges ut. Det en förläggare arbetar med är att välja ut vilka böcker som ska få ges ut. Jo skrev en bok som hon ville skicka in till ett förlag, men tyckte att det skulle kännas pinsamt att ge sitt manus till någon av sina kollegor. Tänk om de inte tyckte om det? De kanske bara skulle säga att det var bra för att det var hon som hade skrivit det? Men Catharina kom på att hon skulle låtsats att det var en släkting till henne som hade skrivit boken, så hon hittade på ett namn med sin mammas efternamn Salmson, som hon haft innan hon gift sig. När de som jobbade på förlaget hade ett möte där de skulle bestämma vilka böcker som skulle ges ut, var Catharina/Jo jättenervös, hon sa nästan ingenting. Men hon blev såklart jätteglad när hon fick veta att den skulle ges ut. Jo berättade att hon var rädd att hennes chef skulle bli arg på henne för att hon ljugit om att det var hennes släkting hade skrivit boken, men det gick bra! Nu arbetar Jo som författare på heltid. 

Jo berättade om de olika böckerna hon skrivit och sedan var det dags för en utlottning av vilka femton barn som hade vunnit varsin av Jos böcker. Min lillebror vann! Han valde faktaboken Jo Salmson berättar om rymden. Därefter skulle Jo signera böckerna och om man ville fick man en autograf på en lapp. En kö ringlade sig lång fram till Jo. 

Ute i biblioteket fortsatte festen med popcorn, festis, vindruvor, ballonger, clowner och böcker. Biblioteket var nu stängt, bara öppet för oss! 

Superkul att Eskilstuna kommuns lässatsing fixade den här festen men Jo Salmson och allt! Det var jätteroligt! Jo var verkligen intressant att lyssna på, hon berättade på ett pedagogiskt sätt så att barnen förstod. Oroligt kul!

Min lillebror Melker får sin bok signeradInga kommentarer:

Skicka en kommentar