söndag 18 september 2016

Vi är en - Bloggstafett

Nu är det min tur att ta över stafettpinnen i bloggstafetten efter Maddes bokhylla.

Vi är en, av Sarah Crossan är en ungdomsbok utgiven av B Wahlströms. Boken handlar om Grace och Tippy som är sammanvuxna tvillingar. De sitter ihop vid höften och är alltid vid varandras sida. Som två egna individer delar de allt och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan varandra. Deras familj har ont om pengar och har nu inte längre råd att låta de gå i en privatskola, så nu måste de för första gången börja i en vanlig skola. De tvingas mötas av blickar och folk som tisslar och tasslar, men de kanske äntligen kan få riktiga kompisar. Men rätt som det är börjar Grace må dåligt och tvillingarna står framför ett stort val som kan betyda slutet på deras liv.

Innan jag läste den här boken visste jag inte så mycket om den. Jag hade läst handlingen och visste att den handlade om ett par siamesiska tvillingar. Jag blev intresserad eftersom att jag gillar att läsa om tvillingar och relationer mellan tvillingar. Jag tycker det är spännande att läsa i hur det är att ha ett tvillingsyskon eftersom att jag själv inte har det. Det har ju också varit lite av en trend att skriva om tvillingar och många böcker som handlar om just relationerna mellan ett tvillingpar har jag gillat mycket. Det här med att vara ihopväxt med sig tvillingsyster tänkte jag kan vara spännande att läsa om. Jag tilltalades även mycket av det fina omslaget i turkost och rosa. Väldigt fint! 

Boken är skriven på ett annorlunda sätt, nästan i diktform. Raderna bryts mitt i meningar och ibland är et bara ett ord på en rad. Det förekommer också att orden börjar skrivas en bit in på raden. Det påminner lite om diktform, men ändå inte riktigt. Det här gjorde att boken blev väldigt lättläst och gick snabbt att läsa. Det är också väldigt korta händelser som beskrivs, inget är långdraget, utan på nästan varje sida händer något nytt. Det är nästan som at det går lite för fort, vissa saker hade kunnat vara lite mer utdragna. Men samtidigt gillar jag det. Jag tyckte att det var intressant att läsa en bok som var skriven på det här sättet. Men jag tror att jag ändå föredrar sättet som man vanligtvis skriver böcker.

Egentligen hände det inte så mycket intressant i den här boken, det var efter ungefär halva boken den kom igång tyckte jag. Men jag gillar perspektivet, att läsa något ur en siamesisk tvillings synvinkel. Boken är skriven som att det är Grace som berättar och delar av boken är verkligen berörande. Man kan nog också relatera till mycket av det som händer i tvillingarnas liv. De har en pappa som ofta dricker så mycket alkohol, en syster som har problem med maten, en familj som har dåligt med pengar. Andra saker kanske är svårare att relatera till, men det kanske får folk att inse att man inte ska göra skillnad på människor beroende på hur de ser ut. Till exempel måste systrarna i den här boken hela tiden stå ut med människor som stirrar på dem, smygfotograferar och frågar massor med saker. Något jag tyckte var intressant var hur det är att bli kär i någon när man sitter ihop med sin syster.

Jag tyckte den här boken var bra och rekommenderar verkligen gammal som ung att läsa den. Den passar nog bra från 12 år ungefär. Jag gillade att den var lite annorlunda och inte som alla andra böcker och att läsa om hur det är att vara siamesisk tvilling!

Nu lämnar jag över stafettpinnen till Petras bokblogg som imorgon kommer att skriva om boken Vi är en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar