tisdag 19 september 2017

Hata Gustavsberg

Hata Gustavsberg är en ungdomsbok skriven av Agnes Lindström. Boken ges ut av Bonnier Carlsen och finns att hitta på Adlibris eller Bokus.

"Jag är född här, uppvuxen här, men jag tänker inte låta mig färgas av den här jävla skitförorten. Jag tänker inte bli Gustavsberg. I gymnasiet drar jag. Långt bort. Eller mer exakt tre mil västerut, till stan.”

Miranda bor i Gustavsberg där det inte händer någonting. Allting är dött och tråkigt. Dessutom börjar hon tröttna på sina kompisar som pratar om samma saker hela tiden. Hela Mirandas liv är trist och förutbestämt. Hon vill leva, festa och hitta på saker. På en släktmiddag säger hon till sin och alla andras förvåning att hon är lesbisk. Kort därefter träffar hon Sanna med det blåa håret som hon blir kär i. Är hon verkligen kär och lesbisk, eller vill hon bara att något ska hända?

Den här boken plöjde jag en helg och det var ett bra val. Jag gillade berättelsen som var humoristiskt skriven och rapp i språket. En vardagsvanlig bok med det lilla extra som glimmar till. Många kan nog känna igen sig i Mirandas tankar och känslor. Jag tycker att Agnes Lindström beskriver hur det är att vara tonåring på ett bra sätt utifrån Miranda. Jag gillar Mirandas inställning till livet, det är härligt att läsa om någon som är så öppen för allt världen har att erbjuda.

Jag tyckte om den här boken trots att den inte överrumplade mig helt. Det är en helt klart läsvärd bok som man kan ägna sig åt en helg eller så, men det är ingen bok du verkligen måste läsa. Dock tycker jag att den tar upp ett viktigt ämne och att det är bra att det kommer fler böcker som handlar om HBTQ.

Hata Gustavsberg av Agnes Lindström får 3 av 5 ugglor av mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar