lördag 2 september 2017

Saker ingen ser

Saker ingen ser är en ungdomsbok skriven av Anna Ahlund. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att köpa på Adlibris och Bokus.

"Jag kysser alltid främlingar på nyår", säger hon och rättar till sin mössa.
"Jag med", säger han, fast det inte är sant.
Hon harklar sig.
"Vet du att nyårskyssen säger hur resten av året kommer att bli?"

På Sibylla allmänestetiska läroverk går Sebastian som har ett speciellt nyårslöfte. Han ska kyssa en ny person varje månad. På skolan går också Fride som bara kan tänka på Miriam som hen är förälskad i. Vi får även följa Johannes vars döda syster väcks till liv i hans minne med hjälp av lappar med Karin Boye-citat på. Yodit är en ny del av gänget som försöker passa in och hitta sin plats. På skolan finns också tvillingarna Linn och Aron. Linn som är otroligt duktig på mycket och Aron som inte känner sig tillräcklig. Det blir ett turbulent år både inom skolkorridorerna och i känslolivet.

Hon har gjort det igen! Anna Ahlund har än en gång lyckats få mig att förälska mig totalt i en bok. Förra sommaren läste jag hennes debut Du, bara och den älskade jag av hela mitt hjärta och nu har hon alltså skrivit ännu en bok som jag tyckte om möjligt ännu mer om!

Det jag gillar mest med Saker ingen ser är att man får följa flera olika karaktärer. Det var spännande att få lära känna flera personer, med olika tankar och funderingar. Jag tror att många kan känna igen sig i någon av karaktärerna i boken och det gör att fler kan uppskatta boken. Jag tyckte bäst om Yodit som älskar att måla och känner sig lite utanför i gänget. Hon var lik mig till sättet och läste dessutom böcker som jag också har läst. Jag älskar när böcker får ta plats i böcker! Alla karaktärerna i den här boken kändes väldigt äkta och det märks verkligen att Anna Ahlund gillar att arbeta med sina huvudpersoner i boken. Jag älskar hur hon beskriver små detaljer i hur någon rör sig eller ser ut. Det gör att karaktärerna känns verkliga. De små detaljerna vävs fint i texten in utan att det blir för noggrant beskrivet. Att det är ett mångfald bland karaktärerna är även det något jag uppskattar med Anna Ahlunds böcker. Alla får vara som de vill oavsett vad och det görs ingen grej av att vara exempelvis ickebinär eller homosexuell. I vissa böcker tycker jag att det kan vara en stor grej om att den handlar om något normbrytande och att det är det som är det speciella med boken. Med Annas böcker är det bara en bok om kärlek, vänskap och vardag. Det enda som var lite mindre bra med karaktärerna var att det i början var lite svårt att hålla reda på vem som var vem. Men ju längre in i boken jag kom desto mer lärde jag känna karaktärerna. Jag tyckte också att man inte fick lära känna Linn och Aron lika mycket som de andra karaktärerna eftersom att de inte riktigt var med i "gänget". Så dem hade jag gärna läst mer om!

Nästa sak jag bokstavligt talat älskar är sättet boken är skriven på. Vi får följa karaktärerna under ett år och boken är uppdelad i månader samtidigt som den är uppdelad i platser de befinner sig på och vilken tid. Det gör att man får en bra överblick över var och när. Kapitlen, eller vad man ska kalla dem, är också väldigt korta. Det gör att det går snabbt att läsa, men jag tycker absolut inte att det går för snabbt fram. Varje ord känns noga utvald, allt  om finns med känns betydelsefullt och inget används som utfyllnad. Språket är oerhört fint och jag njuter av att läsa!

En otroligt fin detalj i boken var Karin Boye-citaten som Johannes hittade. Det var så fint att han genom dem byggde en bro till sin döda syster och fick utrymme att tänka på henne. Jag blev väldigt sugen att läsa Karin Boye när jag läste boken! Jag gillar också att boken till stor del utspelade sig i skolan. Sibylla allmänestetiska läroverk verkar vara en härlig skola och känns ganska lik skolan jag går på! Jag älskar att läsa om skolmiljöer, jag tycker att det är en både trygg och oförutsägbar miljö och kan lätt känna igen mig i en sådan plats.

Omslaget till Saker ingen ser är lika fint som dess innehåll och det passar även väldigt bra till handlingen. Med sina varma färger kommer den göra sig utmärkt i bokhyllan och jag tror även att den kan fånga många nyfikna läsares blickar.

Nu har jag än en gång fått svar på att Anna Ahlund är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag fullkomligt älskade Saker ingen ser och hoppas att fler kommer att läsa den och få en lika bra läsupplevelse som jag hade! Saker ingen ser får självklart 5 av 5 ugglor, det är en av årets bästa böcker enligt mig!Världens bästa Anna Ahlund!

3 kommentarer:

 1. Menååå visste att detta skulle hända: läser någon annans recension på den och så vill jag genast klicka på "åtegå till utkast" på min. Så mycket du nämner som jag ju håller med om men inte lyfte fram! Och så bra du beskriver allt! Så himla detaljerat och mitt i prick och förståeligt liksom. Visste ju att jag glömt saker ... äsch, men är ju bra att du nämner de grejerna och nu har jag ju ändå publicerat finns inte mycket att göra haha.

  Men så bra recension och helt fantastisk bok och åå vad jag vill gå på Byllis <3 Dock älskar jag också skolan jag går på för det mesta även om den är lååångt ifrån detta så jag vet inte, vill ha allt? Haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer mig ofta också! Vad kul att du gillade min recension! Sakis var verkligen så himla bra! Jag måste läsa om den snart!

   Min skola är faktisk ganska lik Bylli, brukar låtsats att jag går där! Haha!

   Förresten, jag ville så gärna gå på Annornas samtal på fredagen på bokmässan att jag ombokade mitt tåg! Så nu ska jag gå på mässan på fredag eftermiddag också! Är såå glad!

   Radera
 2. Va fin recension, blir himla sugen på att börja läsa den nu!!

  SvaraRadera