lördag 28 april 2018

Comedy Queen

Comedy Queen är en bok riktad till 9-12 åringar skriven av Jenny Jägerfeldt. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att köpa på Adlibris och Bokus

Sasha är tolv år och hennes mamma har precis dött i självmord. Inom henne finns sorgen och vill komma ut som tårar. Men Sasha vill inte gråta, hennes mamma grät mycket och fick andra människor att gråta. Och Sasha vill inte bli som sin mamma, hon vill vara rolig och få folk att skratta. För att överleva skriver hon en lista på saker hon måste göra:
1. Klippa av allt hår.
2. Försök inte att ta hand om något som lever. 
3. Läs inga böcker. 
4. Har bara färgglada kläder. 
5. Tänk inte för mycket. 
6. Undvik promenader. Undvik skogen. 
7. Bli Comedy Queen. 

Jag tyckte så himla mycket om den här boken! Om jag skulle beskriva boken med tre ord skulle det vara fin, viktig och rolig. Det är så bra och viktigt att ta upp ämnen som självmord och sorg i barnböcker och jag tror att det kan vara bra för barn att läsa om sådana saker. Trots det svåra ämnet är Comedy Queen en av de roligaste böckerna jag någonsin läst! Jag skrattade högt flera gånger när jag läste boken! En stor del av handlingen baseras på att Sasha vill bli stand up-komiker. Hon övar på olika skämt och vill få folk att skratta. Men det är inte bara skämten som är roliga. Hela boken är humoristiskt skriven och otroligt underhållande att läsa. Det roliga blandas också upp på ett bra sätt med sorg och ledsamhet. Som Jenny Jägerfeldt sa i Babel är barns sorg randig, ena stunden är man glad och mår bra men i nästa stund kan man vara ledsen och sörja. Det är något som jag verkligen tycker att den här boken visar på ett bra sätt. Man fångas också som läsare genom de olika känslorna, att både får skratta och gråta gör läsupplevelsen så mycket större. Jag gillar greppet i att Sasha vill få folk att skratta istället för att gråta och tror också att de roliga partierna behövs i boken för att man ska orka läsa. 

Sasha som karaktär tycker jag mycket om! Hon är cool och rolig och vågar verkligen vara sig själv. Jag tycker också väldigt synd om henne, speciellt när det gäller det här att hon känner att hon måste göra en massa saker för att inte bli som sin mamma. Jag gillar också pappan i boken och Sashas bästa kompis Märta.

Comedy Queen var en bok jag verkligen inte kunde släppa. Jag hade med mig den överallt och läste så fort jag fick chansen. Det är en sådan där bok som man saknar när den tog slut. Det som gjorde att jag gillade den så mycket var de fina karaktärerna, den starka handlingen, humorn, hjärtknipet och den fantastiska bandningen av alltihop! Det är en bok jag tycker att alla från 9 år borde läsa! 

Jag ger Comedy Queen av Jenny Jägerfeldt 5 av 5 ugglor!

2 kommentarer:

  1. Å, sådana här böcker behövs: där huvudpersonen är i sorg utan att dra med sig läsaren ned till botten. Jägerfeld är bra på sådant där. Ser fram emot att läsa! :)

    SvaraRadera
  2. Åh jag är super sugen på att läsa den, den verkar superbra :D. Den ligger i min att läsa hög just nu :)

    SvaraRadera