söndag 4 november 2018

Läslovet, Handbok för superhjältar och Spoken word-workshop

Nu är läslovet slut och det har varit en riktigt fin vecka! Jag har läst mycket, nästan alla böcker som jag hade i min läshög inför lovet. Böckerna som blev lästa var Kattvinden, Nu och för alltid, Lara Jean, Hemma hos Harald Henriksson, Handbok för superhjältar: Del 2 - Röda masken, Handbok för superhjältar: Del 3 - Ensam och Skuggornas hus. Sedan har jag också påbörjat Mareld som är väldigt spännande. Det blev en perfekt blandning av läsning. 

Under veckan har jag förutom läsningen varit i Stockholm och shoppat, träffat kompisar och hängt en del på biblioteket. I torsdags var det författarbesök med Elias Våhlund som har skrivit böckerna i serien Handbok för superhjältar. Jag var där med min kusin Nora och lyssnade på honom. Inför författarbesöket har jag läst de hittills utkomna böckerna i serien och jag rekommenderar dem verkligen till alla 6-9 åringar. Böckerna handlar om Lisa som har flyttat till en ny stad. Hon blir retad i skolan av ett killgäng. En dag gömmer hon sig i biblioteket för killarna och där hittar hon en bok som heter Handbok för superhjältar. Genom den lär hon sig olika krafter som gör att hon kan bli en superhjälte och hon löser alla möjliga problem i skolan. Böckerna är gjorda som ett mellanting mellan serietidning och bok. Hela sidorna täcks av illustrationer och i små rutor står texten. Det tycker jag är bra eftersom att det inte blir en så stor tröskel till läsning för de läsovilliga. Illustrationerna av Agnes Våhlund är väldigt fina och välgjorda. Elias berättade på författarbesöket att hon sitter och tecknar 15 timmar om dagen. Barnen fick gissa hur lång tid det tar att göra olika bilder. En vanlig illustration i boken tar ungefär två dagar och en av illustrationerna där man ser hela staden uppifrån tog ännu längre tid att göra. Det var många barn där på författarbesöket och nästan alla räckte upp händerna när Elias frågade vilka som hade läst böckerna. Vi som var där fick också se några illustrationer från den nya boken som kommer snart, Vargen kommer heter den. I fredags var jag också på biblioteket, men då på spoken word-workshop med Agnes Török. Vi några olika skrivövningar. Först skulle vi skriva med en bild som inspiration. Då skulle vi först skriva ner några olika saker som man kunde se, känna, höra, lukta och smaka på den platsen och försöka få med dem i texten. Sedan skulle vi skriva utifrån musik. Det var väldigt roligt. Efter det fick vi redigera texterna genom att stryka ord, lägga till ord och skriva om. En av redigeringsövningarna gick ut på att vi skulle välja en mening och ha som en refräng som skulle finnas med i början mitten och slutet av texten. Sedan skulle vi fylla i mellan de här meningarna. Det var roligt men svårt. Skrivandet varvades med framföringsövningar. Vi fick läsa texterna vi skrivit högt och träna på olika sätt att framföra text. 

Jag tycker att Läslovet är en så bra grej och det är så kul att biblioteken ordnar roliga saker för barn och ungdomar! Min vecka har varit jätterolig! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar