torsdag 1 november 2018

Läst i oktober

Oktober är över och plötsligt är det bara två månader kvar av året. Det har varit en månad fylld av skolarbete och vardag. Jag har även varit lite sjuk vilket gjorde att jag missade Mariefreds litteraturfest, det var synd. Men det har ändå varit en bra månad, jag har haft roligt med mina kompisar och också utmanat mig själv och pratat inför alla nior i Eskilstuna under tre dagar när de varit på besök på min skola. Nu är det läslov och då har jag fokuserat lite extra på läsningen. Det har resulterat i att jag har läst mycket och nu ska jag berätta om böckerna jag läst under månaden. 

Jag skriver mig bort från dig nu av Katarina Petersmo var den första boken jag läste under månaden. Det var en fin bok om den första kärleken och att hitta sig själv men inte en bok som gjorde jättestort intryck på mig. 

Inte längre min av Ann-Helén Laestadius är uppföljaren till Tio över ett som jag verkligen älskade. Jag tyckte mycket om den här boken också. Det var så roligt att få återse Maja och läsa mer om det som händer i Kiruna. Jag gillar verkligen att läsa om Maja och hennes relationer, hon är en karaktär jag verkligen känner igen mig i. 

Så mycket kärlek kan inte dö av Moni Nilsson är en så fin bok som handlar om en flicka vars mamma har cancer. Det är en väldigt sorglig bok som verkligen berörde mig. 

Rosenregimen av Elin Bengtsson är även den en väldigt fin bok. Det är en bok om en ung tjej som handlar om kärlek och att hitta sig själv. Rosenregimen är skriven i korta scener och med ett vackert språk. Boken gick väldigt snabbt att läsa och jag tyckte om den. 

Of Mice and Men av John Steinbeck läste vi i skolan under oktober. Det är en klassiker och som många andra klassiker tycker jag att den är lite tråkig. Berättelsen var väldigt långsam och det hände nästan inget förrän i slutet av boken men samtidigt var historien lite intressant. Jag förstår varför vi fick läsa den i skolan för den knyter an till vårt tema om utsatta grupper i samhället. Men jag tycker att det är lite tråkigt att nästan alla läser samma böcker i skolan när det finns så många bra böcker som barn och ungdomar kanske skulle uppskatta mer. 


Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén är en ungdomsbok som handlar om Roxy som under sommaren efter studenten och har bestämt sig för att försöka hitta en pojkvän. Det är en rolig bok som är skriven på ett så träffsäkert sätt. Även den var väldigt snabbläst och mysig att läsa. 

Viggo och rädslolistan av Lisa Bjärbo läste jag när jag var sjuk och behövde något lätt att ta mig an. Det är en bok för 6-9 år som handlar om Viggo som är rädd för många saker. Jag tyckte att boken var fin och realistisk och tror nog att många i den åldern skulle uppskatta den!

Handbok för superhjältar - Del 1: Handboken och Del 2: Röda masken av Elias och Agnes Våhlund läste jag eftersom att författarna skulle komma till Eskilstuna stadsbibliotek under läslovet. Jag ska gå och lyssna på dem tillsammans med min kusin och tänkte att det kunde vara roligt att ha läst boken innan. Det är en bok för 6-9 år som handlar mobbning och superhjältar. Jag tycker att det är bra att böckerna är skrivna på ett lättillgängligt sätt och tar upp mobbning som är ett viktigt ämne. Det ska bli spännande att lyssna på deras författarsamtal som faktiskt är idag!


Gropen av Emma Adbåge är en bilderbok som jag läste eftersom att den är nominerad till Augustpriset. Den handlar om några barn som gillar att leka i gropen, men de vuxna tycker att det är farligt att leka där. En fin bok som jag tror att många barn kan känna igen sig i. 

Regn av Anders Holmer är även det en bilderbok som är nominerad till Augustpriset. Det är en bok med fina illustrationer och haikudikter. Jag tyckte att den var sådär, det var inte riktigt en bok för mig. 

Slutet av Mats Strandberg läste jag också under oktober. Det är en ungdomsbok som handlar om att jorden kommer träffas av en komet och gå under om en månad. Vi får följa två ungdomar och följa med på vad de gör den sista månaden i livet. En väldigt häftig berättelse som jag snart kommer att recensera. 


Kattvinden av Helena Öberg och Kristin Lidström är en bilderbok för ungdomar som väver ihop nutid och dåtid på ett fint sätt. Jag tyckte att det var en fin bok med en spännande berättelse och fantastiska illustrationer. Även den kommer jag att recensera snart. 

Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius och Clara Dackenberg är en bilderbok som jag också läste för att den är nominerad till Augustpriset. Det är en bok som jag tror att både barn och vuxna kan uppskatta eftersom att man förstår olika saker beroende på hur man ser på texten och bilderna. 

Nu och för alltid, Lara Jean av Jenny Han är den avslutande delen i trilogin om Lara Jean och den är lika sockersöt och mysig som de andra böckerna. Så mysig läsning nu i höst! 

Sedan lyssnade jag också på två ljudböcker under oktober. Först lyssnade jag på Athena. Grattis världen - jag är här nu! av Elin Ek. Den boken var den roligaste boken jag någonsin lyssnat på och jag tyckte jättemycket om den! Jag lyssnade också på Leo av Katarina von Bredow som är uppföljaren till Ellinor. Det var spännande att få följa Leo i den här boken och jag tyckte att den var mycket sorgligare än de tidigare böckerna av Katarina von Bredow. 

Jag förvånas alltid av hur många böckerna ser ut när jag skriver om dem såhär och det är ju väldigt många böcker jag läst den här månaden. I november är det kanske dags att ta mig an sista Harry Potter-boken, jag hade ju tänkt att läsa klart serien innan året är slut. Sedan kommer jag nog också att läsa Call me by your name eftersom att vi ska läsa den med min bokcirkel. Kanske läser jag också någon Astrid Lindgren-bok och någon julbok! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar