tisdag 13 november 2018

6 böcker alla borde läsa i skolan

När vi läser böcker i skolan, vilket händer kanske en gång om året, läser vi böcker som alla läser i skolan. Det är klassiker och böcker som ingen av oss skulle valt att läsa själva. Jag förstår att lärarna väljer de böckerna för att de passar till det vi arbetar med i skolan, men jag tycker faktiskt att de skulle kunna välja lite roligare och nya böcker. Alla vill ju att barn och ungdomar ska läsa och när de i skolan blir tvungna att läsa böcker som de inte gillar är det klart att de får en negativ bild av läsning. I det här inlägget tänkte jag tipsa om sex stycken böcker som tar upp viktiga ämnen samtidigt som de är spännande, roliga och lättillgängliga. Böcker jag tycker att alla borde läsa i skolan. 

Ja jag har mens, hurså? av Clara Henry: 
Det här är som det låter en bok om mens. Den är fylld av fakta om mens och man lär sig mycket av att läsa den. Samtidigt är den väldigt roligt skriven och underhållande att läsa. Jag tycker att alla borde läsa den här i skolan eftersom att man lär sig mycket mer om mens än vad undervisningen i skolan lär en. Det är kunskap jag tycker att alla ska ha oavsett om man har mens eller inte. Jag tror också att många kan bli lässugna eftersom att boken är skriven av Clara Henry som är populär bland unga. 


Ta det som en man av Hampus Nessvold: 
Det här är en bok om könsroller och framförallt mansrollen. Den tar upp många viktiga ämnen och är samtidigt otroligt rolig att läsa. Mycket av det som tas upp i boken är saker som jag tror att många unga tänker på och därför tror jag att ungdomar kan gilla den här boken. 



Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo: 
En ungdomsbok om en väldigt introvert tjej. En fin, rolig och intressant bok. Det är inte ofta introverta personer får synas i böcker och filmer och därför tycker jag att det är en viktig bok som alla borde läsa. Det är viktigt att man förstår olika typer av människor och jag tror också att det är en bok man kan prata mycket kring i en klass. 


Moxie av Jennifer Mathieu: 
Även detta är en ungdomsbok och den handlar om en skola där killarna tar mycket plats. Det här är Vivian trött på och därför startar hon ett fanzine och en feministisk kamp startar på skolan. Även detta är en bok jag tänker man kan ha intressanta diskussioner om i en skolklass. Jag kände igen mig mycket i det här att killarna tar mycket mer plats än tjejerna och så tror jag det är i många skolor. Genom att läsa den här boken tror jag att både elever och lärare kan bli mer medvetna. Dessutom är det en väldigt bra bok. 



Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting: 
Det här är en bok för 9-12 år, men jag tror att den kan funka även för äldre. Det är en seriebok som tar upp vittnesmål från förintelsen. Jag tror att det är en bok som skulle passa bra att läsa i skolan eftersom att det är en lättillgänglig bok som samtidigt tar upp ett viktigt ämne. 



Berättelsen om Sverige: texter om vår demokrati av Patrik Lundberg: 
I tio kapitel tar Patrik Lundberg med läsaren på en resa genom Sverige. På ett lättillgängligt sätt berättar han om demokrati, rättigheter och skyldigheter vi har som medborgare, diskriminering, minoritetsgrupper, föreningar och organisationer, kultur och mycket mer. Berättelsen om Sverige är den perfekta boken att använda i samhällskunskapen på gymnasiet. Den är lättillgänglig, intressant, välskriven och lärorik. 


3 kommentarer:

  1. Mycket bra val till den här listan! Har inte läst den sistnämnda men de andra har mycket bra att säga och diskutera.

    SvaraRadera
  2. Ett utmärkt val av böcker du har där Agnes! Hoppas att många lärare ser detta inlägg och inspireras.

    SvaraRadera