Nyligen läste jag Astrid Lindgren: ett liv som är en biografi om Astrid Lindgren. Jag tyckte det var så spännande att läsa om hennes liv och blev sugen på att läsa mer om Astrid Lindgren. När min mamma fyllde år i oktober köpte jag boken Den okända Astrid Lindgren av Kjell Bohlund till henne, en bok som jag efter att ha läst om den i en tidning på väg till bokmässan blev sugen på att läsa. Så en kväll förra veckan satt jag och väntade på att vi skulle åka iväg och då plockade jag upp Den okända Astrid Lindgren och började läsa lite ur den. Jag tyckte att den var intressant och fortsatte läsa boken under veckan.
Att läsa Den okända Astrid Lindgren var så lustfyllt för mig. Jag tyckte att den var intressant på ett annat sätt än vad jag trott att jag skulle göra. Det är inte så ofta jag läsa böcker som inte är skönlitteratur och nu när jag läste en biografi som jag tyckte jättemycket om blev jag glad över det. Boken handlar om Astrid Lindgrens tid som bokförläggare, redaktör och chef på bokförlaget Rabén & Sjögren. Hon jobbade där på eftermiddagarna och var både förläggare, redaktör och chef för barnböckerna under åren 1946-1970. Alltså från året efter hon hade fått den första boken om Pippi Långstrump publicerad tills att hon gick i pension. Hela boken handlar om hennes arbete på förlaget och det är väldigt intressant att läsa om. Det är en del av hennes liv som det annars inte står så mycket om i böcker om Astrids Lindgrens liv men i den här boken går Kjell Bohlund på djupet och berättar om det. Jag tyckte att det var väldigt spännande att läsa om det eftersom att jag är väldigt intresserad av förlagsbranschen och drömmer om att jobba på ett bokförlag i framtiden.
Boken är uppdelad i olika kapitel som handlar om olika saker som har med hennes tid på Rabén & Sjögren att göra. I hela boken finns också delar av olika brev Astrid fått och skrivit. Det som slår mig är hur stor betydelse Astrid Lindgren faktiskt haft på den svenska barnboksutgivningen som förläggare. Hon har gett ut böcker av författare som blivit väldigt stora och översatt böcker som till exempel Edin Blytons Fem-böcker som fått stor genomslagskraft. Dessutom skulle inte Rabén & Sjögren vara ett av Sveriges största barnboksförlag om inte Astrid funnits med i bilden.
En annan sak som tas upp i boken är att Astrid både var författare och förläggare och gav ut sina egna böcker på samma förlag som hon jobbade på. Det är att bryta mot en oskriven regel inom förlagsbranschen. När hon fick frågan om hon hade en utomstående redaktör till hennes egna böcker svarade hon kort nej. Hon jobbade alltså helt själv med sina böcker och det gick ju väldigt bra. Jag tycker det är så häftigt att hon var så himla duktig på det hon gjorde och klarade allt själv. I boken skriver författaren: " Det hade inte varit konstigt om Astrid Lindgren hade anlitat en utomstående redaktör för att läsa sina manus och komma med synpunkter. Men det gjorde hon inte. Hon var, som Alf Pröysen skrev, ett eget solsystem."
Astrid Lindgren är verkligen en person jag ser upp till och att få läsa en bok som handlar om både henne och bokbranschen i Sverige var en fullträff. Det var så härligt och spännande att läsa Den okända Astrid Lindgren av Kjell Bohlund, jag ville hela tiden fortsätta läsa och veta mer om Astrids tid som bokförläggare. Att läsa den boken var verkligen så som det ska vara med läsning. Man plockar upp en bok för att man känner för att läsa den och det är lustfyllt genom hela boken.
Titel: Den okända Astrid Lindgren
Författare: Kjell Bohlund
Förlag: Astrid Lindgren Text
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus
Det låter som en väldigt intressant bok!
SvaraRadera