onsdag 2 juni 2021

Mellan raderna

Det har blivit något av en trend att låta böcker, filmer och serier utspela sig i förlagsbranschen. Jag tycker att det är en otroligt spännande bransch och när jag hörde att Johanna Schreiber skulle komma med en bok om ett fiktivt förlag blev jag nyfiken. Jag har läst alla Schreibers böcker för både unga och vuxna och tycker att hon är en mästare på att skriva om relationer. En roman av henne som utspelar sig på ett förlag kan väl inte bli annat än bra?

Johanna Schreibers nya bok heter Mellan raderna och är den första boken i en planerad serie där vi ska få följa olika karaktärer som alla arbetar på det fiktiva Schantz förlag. I Mellan raderna får vi möta Emily som är PR-strateg på förlaget. I sitt jobb har hon hand om mer eller mindre jobbiga författare och är den som ansvarar för releasefesterna för de nya böckerna. Hon är nyskild och försöker finna sig tillrätta i det nya livet där hon inte får träffa sin son varje dag och bor i en ny lägenhet. Samtidigt händer det mycket på Schantz förlag. Förlagets grundade Otto Schantz har precis gått bort och hans barn Jack och Beatrice som är rivaler kämpar för att få sina viljor igenom om hur förlaget ska drivas vidare. På förlagets sommarfest träffar Emily serietecknaren Herman och trots att hon lovat sig själv att inte gå in i något nytt förhållande så här snart efter skilsmässan har hon svårt att stå emot. 

Mellan raderna är en feelgoodroman när den är som bäst. Det är en händelserik och spännande bok med relationer som är intressanta att läsa om. Förlagsbranschen är trovärdigt beskriven och det är fascinerande att läsa om ett förlag. Samtidigt blandas det om förlaget bra med att vi får läsa om Emilys liv utanför jobbet. Det handlar om skilsmässa, barn, kompisar och svårigheter i livet. Boken innehåller också en unik skildring av en ADHD-utredning som Emily går igenom vilket inte är något jag läst tidigare. Jag tror verkligen den berättelsen behövs. 

Karaktärerna i boken känns väldigt trovärdiga. De har många olika sidor precis som alla människor har och porträtteras på ett sätt som gör att jag nästan ser dem framför mig. Speciellt fastande jag för Emilys relation till Clara och Daniel som också jobbar på Schantz förlag. Deras vänskap är fin att läsa om och jag hoppas på att få lära känna Clara och Daniel mer i de kommande böckerna. Johanna Schreiber har tidigare skrivit bland annat feelgoodromanen Tolv veckor med dig och huvudkaraktärerna från den boken syns lite i bakgrunden på ett ställe i boken vilket jag tycker är ett roligt grepp. 

Johanna Schreiber har verkligen skapat en värld kring Schantz förlag och inte nog med boken har hon också ett instagramkonto för förlaget som är precis som ett riktigt förlags instagram. Under tiden jag läste boken lades det ut en bild på kontot som relaterade till en händelse i boken och då kändes den litterära världen jag befann mig i ännu mer verklig vilket tillförde mycket till läsupplevelsen.  

Jag ser fram emot att läsa mer om Schantz förlag och rekommenderar alla som vill läsa en spännande relationsroman som utspelar sig i förlagsbranschen att läsa Mellan raderna

Författare: Johanna Schreiber
Förlag: Norstedts 
Åldersgrupp: vuxna
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar