tisdag 15 juni 2021

Sommarläsning för mellanåldern

Nu har sommarlovet satt igång på riktigt för många och därför tänkte jag idag tipsa om tre riktigt bra böcker att läsa under sommaren. Det är tre olika typer av böcker och alla riktar sig till 9-12 åringar.

Den första boken jag vill rekommendera är För att vi hör ihop av Klara Krantz. Den handlar om Måna som spenderat somrarna på Skälmö med sin sommarkompis Alice. De lever för somrarna då de alltid har roligt. De hör ihop. Men världen rasar när Alice inte finns mer. Vi får läsa ur två olika perspektiv. I nutid när Alice har dött i en bilolycka och Måna är tillbaka på Skälmö men inget är som det brukar vara och ett annat nu när Alice lever. För att vi hör ihop är en gripande och sorglig berättelse om sorg men det är också en fin skildring om stark vänskap. Boken ger också en somrig känsla eftersom den utspelar sig på en ö under sommaren. Klara Krantz kan verkligen beskriva på ett trovärdigt sätt hur det är att vara i 12-årsåldern. Måna och Alice badar bland maneter och bakar bröd som de säljer. Det handlar också om att växa upp och att allt förändras när man blir äldre. Allt detta skildras med ett fint språk.

Jag vill också tipsa om Vita lögner, röda hjärtan, en bok som är översatt från norska och skriven och illustrerad av Nora Dåsnes. Jag skulle beskriva boken som en blandning mellan seriebok och dagboksberättelse. Boken handlar om Tuva som ska börja i 6:an och hennes mål för året är att skriva ut en hel dagbok, skaffa en cool stil, bygga den bästa basen i hela skogen med sina kompisar Bao och Linnea, gå på övernattningskalas och kanske bli kär. Mycket har förändrats över sommarlovet och kompisen Linnea har börjat sminka sig och blivit ihop med en kille. Hon har blivit en av de mogna medan Bao och Tuva fortfarande gillar att leka i skogen. Men när Tuva misstänker att hon har blivit kär vet hon inte riktigt vilket gäng hon ska tillhöra. Den här boken beskriver träffsäkert hur det är att vara i åldern mellan barn och tonåring. Jag kände igen mig mycket från när jag själv var i den åldern och tror att många tweenies skulle uppskatta boken. Den passar både för vana och ovana läsare eftersom den innehåller många bilder och vissa delar av boken är skrivna i serieform. Boken har fina illustrationer och jag gillar att den verkligen är berättad ur Tuvas perspektiv och att det är som att man läser hennes dagbok.

För den som vill ha något mer spännande och kanske lära sig lite om historia skulle jag vilja tipsa om Uppdraget i London av Hanna och Jakob Blixt som är den första delen i trilogin Historieväktarna. Boken handlar om Milton och Iona som råkar resa tillbaka i tiden till London under andra världskriget. Den handlar om Operation köttfärs som är en verklig händelse som spelade stor roll för andra världskriget. Milton och Iona upptäcker att operation köttfärs håller på att raderas ut ur historien och måste se till att det inte blir så. För om den inte sker kommer nutiden inte se ut som den gör idag. Det är en riktigt spännande och händelserik bok. Jag gillar verkligen att den handlar om en verklig historisk händelse som man får lära sig mer om.

Här har ni alltså tre riktigt bra boktips som är perfekt sommarläsning för mellanåldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar