fredag 18 juni 2021

Två böcker som utspelar sig i Eskilstuna

Det är något speciellt med böcker som utspelar sig på en plats man känner till. Jag har nyligen läst två böcker som utspelar sig här i Eskilstuna där jag bor och tänkte berätta om dem i det här inlägget. 

Den första boken heter Astera och basketskorna och riktar sig till barn 6-9 år. Den är skriven av Kaly Halkawt och illustrerad av Sofia Falkenhem. Boken handlar om Astera som ganska nyligen flyttat till Sverige och Eskilstuna. När sommarlovet är slut ska hon börja tvåan och hennes storebror ska börja i högstadiet. Storebror har inte lika mycket tid för Astera längre. Han har kommit med i basketlaget och hänger bara med sina nya kompisar istället för med Astera. I den nya klassen Astera börjar i har de en lärare som heter Thalia och redan första dagen kommer Asteras arga röst fram och hon börjar bråka med Thalia. Då måste Astera gå hem med storebror men han har glömt sina nya basketskor i korridoren och när de letar efter dem är dem borta. Det är Asteras fel att skorna blivit stulna. I skolan får Astera sedan veta att de ska ha en talangtävling och vinnaren får ett presentkort på Tuna Park på 1000 kr. Tillsammans med sina nya kompisar Evin och Aram startar hon ett band. Planen är att de ska vara med i tävlingen och vinna så att Astera kan köpa nya skor till sin bror. Jag gillar att Astera och basketskorna beskriver händelserna på ett trovärdigt sätt ur ett barns perspektiv. Kaly Halkawt har verkligen hittat en bra röst för målgruppen och jag tror att många 6-9 åringar skulle uppskatta boken. Den passar både att läsa själv eller att ha som högläsning. Extra roligt blir det ju också att läsa då jag kände igen många platser i boken. Till exempel åker de och badar i Vilsta, bor i Fröslunda och besöker Fröslunda bibliotek.

Jag vill också tipsa om en vuxenbok som utspelar sig i Eskilstuna. Den heter Kistmakarna och är skriven av Robert Åsbacka. Boken utspelar sig under regeringsbildandet 2018 och handlar om författaren Erik som bor i Eskilstuna. Sedan skilsmässan för 7 år sedan har hans liv gått utför. Skrivandet går inte så bra som han vill och ger inga pengar vilket gör att han bor i sitt arbetsrum på föreningen Farkh. Tillsammans med kompisarna Sonja, Kåre och Hoffman startar han en studiecirkel där de ska bygga sina egna kistor. Det jag gillade mest med Kistmakarna var karaktärerna. Det är en karaktärsdriven berättelse och spänningen ligger i att få veta hur det ska gå för personerna i boken. Bokens miljö är Eskilstuna och det är roligt att kunna se platserna framför sig när man läser. Jag har gjort ett författarsamtal med Robert Åsbacka så om ni vill veta mer om boken och hans författarskap kan ni klicka här.

Har du läst någon bok som utspelar sig där du bor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar