lördag 26 juni 2021

Ett rum till Lisen

På sommarlovet när jag var i åttaårsåldern ville jag göra min läsning lite roligare. Jag kom då på att jag skulle läsa de olika kapitlen i boken på olika platser. Så jag läste ett kapitel i lekstugan, ett under äppelträdet, ett på altanen, ett på mitt favoritsteg i trappan och så vidare. Det här var ett minne som jag kom att tänka på när jag läste Ett rum till Lisen av Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma AdBåge. Den handlar nämligen om Naima som har det tråkigt på sommarlovet. Men så flyttar Lisen och hennes familj in i huset bredvid. Lisen ville egentligen inte flytta men hennes föräldrar har lovat att hon ska få välja rum. Men det är svårt att veta vilket rum som är bäst och då kommer Naima på att det kanske blir enklare att välja om man testar att sova en natt i varje rum. Lisen vill börja med att sova på vinden men det vågar hon inte göra själv så Naima får sova med henne. De ritar en karta över alla rum i huset där de ska sova och sätta poäng på för att se vilket rum som är bäst. Även trappan, hallen, köket och badrummet finns med för där kan man väl också sova. 

Ett rum till Lisen är skriven ur ett träffsäkert barnperspektiv samtidigt som man som högläsande vuxen kan känna igen sig i föräldrarna som efter några dagar börjar bli less på att Lisen inte kan bestämma sig för ett rum. Det är en perfekt sommarlovsbok som kan inspirera till att kanske själv testa att sova på olika platser. Jag tycker det är en så rolig idé och tänker att det är något jag skulle kunna göra som liten. 

Inom ramen för berättelsen ryms också mycket mer. Det handlar om kärlek och om att våga berätta om sina känslor för den man är kär i. Naima kommer underfund med att hon nog är kär i Lisen och bestämmer sig för att berätta det för henne. Men hon måste hitta rätt tillfälle. Något jag tycker är fin är att kärleken verkligen tas också på allvar även om det handlar om ett barn som är kär. 

"Vi funderar över hur det känns att vara kär, och hur man ska veta om någon är kär tillbaka. Det verkar svårt det där med kärlek. 
- Vi kanske får veta hur det känns en vacker dag, säger Lisen, och så kan vi fråga dagboken.
Vad är egentligen kärlek? Hur känns det att vara kär? skriver hon och sen släcker vi lamporna och försöker sova men det är mörkt och jag fryser i sovsäcken."
s. 29

Vill man ha en mysig bok att läsa under sommaren tycker jag att man ska läsa Ett rum till Lisen. Jag tyckte om både berättelsen, sättet den är berättad på och bilderna mycket. Det är en bok som är svår att släppa när man väl börjat läsa men som man inte vill ska ta slut.

Författare: Elin Johansson och Ellen Svedjeland
Illustratör: Emma AdBåge
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar