tisdag 22 juni 2021

Paola Persson Peroni - Skrattar sist

Emi Guner och Maja Säfström är tillbaka med den andra boken om Paola Persson Peroni. Den heter Skrattar sist och innehåller både humor och sorg. 

Boken handlar om Paola som inte riktigt är som andra barn. Hon kan många svåra ord och gillar att klippa ut dödsannonser ut tidningar. Nu ska hennes mammas konstiga kompis Camilla flytta in hos dem medan hennes badrum ska renoveras och Paola får aldrig vara ifred. Samtidigt är Paola orolig för sin mormor som inte verkar må så bra. I skolan ska de forska om något från medeltiden och Paola blir överlycklig när hon får jobba tillsammans med Benji som hon länge varit kär i. De ska dessutom få forska om Bockstensmannen som Paola redan vet massor om.

Jag tyckte mycket om Allas vän, den tidigare boken om Paola och blev glad när jag hittade en ny bok om henne i min brevlåda. I Skrattar sist får vi dyka ner i Paolas liv under en tid och läsa om allt som händer. Det är en karaktärsdriven berättelse och det som är spännande är att läsa om hur det är att vara Paola. Det handlar om kärlek, vänskap och sorg och jag tror att många kan känna igen sig i Paola. Boken är finurligt skriven och det finns många humoristiska inslag i boken som gör att en skrattar när en läser. Samtidigt är boken sorlig och den fick mig till och med att gråta en skvätt på slutet.

De fina illustrationerna är gjorda av Maja Säfström och jag gillar att dem innehåller många detaljer och nutidsmarkörer. Till exempel förstår man att boken utspelar sig i nutid eftersom handsprit och håll-avstånd-skyltar figurerar i bilderna när de är i en affär.

I höst kommer Älskar kanske som är den tredje boken om Paola Persson Peroni och den är ett måste i min höstläsning. Om du inte läst böckerna om Paola än tycker jag att du ska göra det. Det är böcker med fina karaktärer och starka känslor ur vardagslivet.

Författare: Emi Guner
Illustratör: Maja Säfström
Förlag: Natur & Kultur
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

1 kommentar:

  1. Kul att de forskar om Bockstensmannen, minns själv hur spännande det var att besöka honom och höra historien.

    SvaraRadera