torsdag 10 maj 2018

Om böcker i böcker

Jag älskar att läsa och något av det bästa jag vet är när det handlar om böcker i en bok jag läser. Att läsa om karaktärer som också är boksälskare gör på något sätt att jag kommer ännu närmre karaktärerna och känner igen mig mycket mer. Mitt liv består till stor del av böcker och jag tror verkligen att det kan vara en fördel att ha med böcker i böcker. För det första så är ju de många som läser böcker bokslukare. Därför tror jag många uppskattar att läsa om böcker i böcker. Dessutom lär man känna en karaktär mycket bättre genom att veta vad den läser. Jag tycker verkligen om karaktärer som läser eftersom att jag kan relatera till människor som läser. Men att få veta specifika titlar som personen tycker om gör också att man bildar en uppfattning om på vilket sätt personen är. 

En bok där människor läser blir också så mycket mysigare tycker jag. Att få följa med en karaktär till en bokhandel eller ett bibliotek eller att få veta vad den läser njuter jag av i en bok. Jag gillar speciellt böcker som tar med citat från andra böcker eller författare och där man får veta specifika titlar som Saker ingen ser av Anna Ahlund och Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck. I den förstnämnda boken får vi följa olika karaktärer där främst en av dem läser mycket. Jag hade läst många av de böcker hon hade läst och en sak som gjorde att jag kunde känna igen mig i henne var böckerna hon läste. En annan av huvudpersonerna i Saker ingen ser hittar lappar med Karin Boye-citat på. Även det blir en litterär blink till oss läsare som jag tycker verkligen fördjupar handlingen. I Johanna Lindbäcks bok får vi följa två personer som båda gillar att läsa. Det är sommarlov och de är på landet. De
pratar om böcker, läser böcker och besöker bibliotek vilket jag verkligen tycker förhöjer mysfaktorn i boken. 

Sedan finns det också böcker med påhittade böcker i. Då tänker jag på Harry Potter av J.K Rowling och PAX-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson. I Harry Potter handlar det mycket om böcker de behöver till skolan och när de försöker vinna över något monster händer det att de letar efter råd bland skolbibliotekets magiska böcker. Även i PAX finns det ett bibliotek med magiska böcker. Estrid och Magnar vaktar det hemliga biblioteket där magiker kan söka kunskap. Alrik och Viggo måste hjälpa till att skydda biblioteket när onda krafter härjar i Mariefred. Ingela Korsell som är en av författarna till serien berättade en gång för mig att det var någon som hade sagt till henne att PAX-böckerna i grunden handlar om att läsa. Ju mer jag har funderat på det desto mer har jag kommit fram till att det kanske stämmer. Redan i första boken råkar bröderna ut för ett monster, en edimu, som bor i en bok och i hela resten av serien återvänder de alltid till biblioteket och böckerna när de måste ta reda på någonting. Inte konstigt att böckerna lockar till läsning när de både är otroligt spännande och handlar om böcker på ett coolt sätt!

Andra boktips som involverar böcker är Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren där en av huvudkaraktärerna är en riktigt fangirl. Hon läser mycket och är ett stort Harry Potter-fan. I After-serien av Anna Todd älskar Tessa att läsa och även Hardin är en riktig boknörd även om han inte alltid erkänner det. Även i Ingrid Jönssons bok Bokhunden Edgar och katten Lollo handlar det en del om läsning. 

Sammanfattningsvis älskar jag böcker om böcker och vill gärna läsa fler sådana. Gillar du böcker som handlar om böcker? Berätta gärna i kommentarerna! Jag undrar också vilka som är era bästa boktips på böcker som handlar om böcker? Tipsa mig!

2 kommentarer:

  1. Har du läst Fangirl av Rainbow Rowell? Den handlar om böcker men också hur det är att vara just fangirl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den har jag inte läst men jag har hört mycket bra om den! Kanske skriver jag upp den på läslistan till i sommar!

      Radera