söndag 27 januari 2019

Förintelsens minnesdag

Idag är det förintelsens minnesdag och det vill jag uppmärksamma eftersom att det är otroligt viktigt att minnas det hemska som hände för att det inte ska ske igen. Jag uppskattar att läsa böcker som handlar om andra världskriget och förintelsen eftersom att jag tycker det är väldigt intressant att lära mig mer om det och böckerna är ofta väldigt gripande. För att minnas förintelsen kommer här några tips på böcker om förintelsen och andra världskriget som jag verkligen tycker att ni ska läsa. 

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting är en seriebok för mellanåldern som tar upp vittnesmål från andra förintelsen. Boken är uppdelad i flera korta berättelser som tar upp några olika barns livsöden under den här tiden. Jag tycker att boken är väldigt gripande och sorglig, det är en bok som alla verkligen borde läsa. Det som är bra med boken är också att den är väldigt enkel att ta till sig vilket gör att den passar alla. Bilderna är väldigt gripande och gör att man förstår händelserna ännu bättre.

God natt mister Tom av Michelle Magorian passar från 12 år ungefär. Den handlar om åttaåriga Willie som blir evakuerad från London till Englands landsbygd. Han får bo hos mister Tom som till en början verkar vara vresig men som blir den första som ger honom en egen säng, mat på bordet och trygghet. I takt med att Willies blåmärken på kroppen bleknar bort växer en stark vänskap mellan honom och Tom fram. Jag tycker att det här är en otroligt fin bok som skildrar vänskap på ett fint sätt. Den visar också ett annat perspektiv av andra världskriget och förintelsen som jag innan jag läste den här boken inte hade läst om. 


En ö i havet-serien av Annika Thor är en serie som jag tycker så mycket om och som jag verkligen måste läsa om snart igen. I böckerna får man följa systrarna Steffi och Nelli som skickas till Sverige från Wien för att komma undan judeförföljelserna. Kvar hemma är deras föräldrar och nu får de klara sig själva hos främmande människor i Sverige. Genom böckerna får man följa systrarna när de växer upp och försöker hitta sig själva. De har svårt med språket och allt är nytt samtidigt som de inte vet hur det går för deras föräldrar. Även den boken visar en annan del av den här tiden och handlar mycket om att växa upp under svåra förhållanden. 

Har du läst någon av de här böckerna eller har du något annat bra boktips som knyter an till andra världskriget eller förintelsen? Jag själv är väldigt nyfiken på den nya boken Historien om Bodri av Hedi Fried och Stina Wirsén, så den tänker jag nog läsa snart!

3 kommentarer:

  1. Förutom "Historien om Bodri" kan jag rekommendera "Historien om Leon". Jag är även nyfiken på "Hanna Mendels chans".

    SvaraRadera
  2. Jag läser Tulpanpojken av C. Wahldén nu för min son, den bygger på en sann historia och handlar om en pojke som kommer till Sverige från Nederländerna i samband med kriget. Det finns även en fristående fortsättning som handlar om pojkens judiska grannar och vad som hände med dem. Man lär sig mycket om hur Nederländerna hade det under kriget, och boken ger på ett lågmält sätt en inblick i hur ett barn upplevde dessa år. Läsvärd bok för mellanåldern, och även jag som vuxen tycker om den och lär mig mycket.
    /Tanja (bibliotekarie)

    SvaraRadera