söndag 25 augusti 2019

Två bilderböcker om viktiga ämnen

Jag har läst två bilderböcker som båda tar upp viktiga ämnen, att få vara sig själv och att gå på begravning. Att läsa böcker om viktiga och svåra saker kan vara ett bra sätt att ge barn svar på frågor de har och förbereda sig för jobbiga saker som kan hända i livet. I det här inlägget recenserar jag böckerna Julian är en sjöjungfru av Jessica Love och Billie Lou och Lille Bo på begravning av Sanna Larén och Anna Norin.

Jessica Loves hyllade bilderbok Julian är en sjöjungfru släpptes på svenska när det var Stockholm Pride. Boken handlar om Julian som när han och hans mormor åker tunnelbana ser tre sjöjungfrur. De har långt fint hår och klänningar med släp. Julian tycker att de är så vackra och vill vara som dom. Hemma gör han drömmen till verklighet genom att använda mormors gardiner, krukväxter och ett halsband. Julian blir en sjöjungfru han också. 

Den här bilderboken har ett otroligt fint omslag och vackra illustrationer. Jag gillar också budskapet om att alla ska få vara sig själva. Oavsett kön ska alla kunna klä sig som de vill och vara som de vill. Det är en fin bilderbok men för mig tycker jag att texten och berättelsen blir lite för platt. Jag tycker mycket om illustrationerna och budskapet men det känns som om texten kunnat säga mer än vad den gör. Det är synd för det är verkligen en viktig och behövlig bok. Jag hoppas ändå att många barn kommer att få ta del av den här boken och dess budskap.Sanna Larén och Anna Norin har skapat en bilderbok som handlar om döden, sorg och att gå på begravning. Den heter Billie Lou och Lille Bo på begravning och handlar om bästa kompisarna Bille Lou och Lille Bo. Lille Bos farfar har dött och ska begravas. Billie Lou ska också följa med på begravningen och de både funderar på vad man egentligen gör på en begravning. De har hört att man gråter och sjunger men Billie Lou och Lille Bo har bara lärt sig att skratta och sjunga samtidigt. De får hjälpas åt så kommer det nog gå bra. 

Billie Lou och Lille Bo på begravning är en fin bok om hur det kan vara att gå på begravning. Jag gillar hur det svåra ämnet lättas upp med humor och att boken verkligen är skriven ur ett barnperspektiv. Det är fint att läsa om Billie Lou och Lille Bos vänskap och hur de tillsammans funderar kring begravningen. Jag tänker att det är en bok man kan läsa med ett barn som varit med om att någon närstående dött och ska gå på begravning. Det kan vara ett fint sätt att förklara hur en begravning kan gå till. Billie Lou och Lille Bo på begravning är verkligen en viktig och behövlig bok!Två viktiga bilderböcker - Julian är en sjöjungfru och Billie Lou och Lille Bo på begravning!

Julian är en sjöjungfru
Författare: Jessica Love
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Billie Lou och Lille Bo på begravning
Författare: Sanna Larén
Illustratör: Anna Norin
Förlag: Idus förlag
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp. t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar