måndag 5 augusti 2019

Väsenologi

Efter succéserien PAX tillsammans med Åsa Larsson och Henrik Jonsson är Ingela Korsell tillbaka med en ny bok. Även den här gången handlar det om nordiska väsen men på ett nytt sätt. Väsenologi är en faktabok om nordisk folktro men den innehåller mer än bara fakta. Berättelserna om vad människor trodde på under 1800-talet är både spännande, obehagliga, intressanta och lite snuskiga att läsa!


I Väsenologi får du bekanta dig med väsen som mylingen, maran, näcken och vättar. Det handlar om olika väsen människorna förr i världen använde för att förstå och förklara olika skrämmande saker som kunde hända. Väsen ur folktron kunde användas för att varna barnen från att gå för långt ut i vattnet eller kvinnor från att ha sex utanför äktenskapet. I den här boken berättas det om tolv olika otäcka, intressanta och roliga väsen. Fakta är blandat med sägner där författaren Ingela Korsell berättar spännande historier om de olika väsendena. Boken är faktagranskad av etnologiprofessor Ulf Palmenfeldt och har coola illustrationer av Reine Rosenberg. 

Återigen har Ingela Korsell skrivit en fantastisk bok! Väsenologi är både spännande, lärorik och skrämmande! Jag rekommenderar den till alla som är nyfikna på nordiska väsen! Och om ni inte är det – läs den ändå! Jag lovar att ni kommer bli det efter ni har läst boken.

Det jag gillar mest med Väsenologi är sättet fakta blandas med spännande historier. Det gör att man lär sig mycket på ett spännande och roligt sätt. Boken är väldigt pedagogiskt skriven, svåra ord förklaras och det märks att Ingela Korsell är mån om att alla läsare ska förstå vad det handlar om. Samma mönster följs genom hela boken. Det börjar med fakta i punktform om väsendet, fortsätter med en sägen och sedan berättas det mer om väsendet. Kontuniteten gör att man vet vad man får och det tror jag att många barn kan gilla. I slutet av boken finns också några extra kapitel som handlar om till exempel blod, spott och svett i nordisk folktro. 

Hela boken är också fylld med humor! Det märks verkligen att Ingela Korsell brinner för nordiska väsen och boken är skriven med glimten i ögat. Jag minns speciellt sägnen om näcken där det i slutet står: ”Den här historien är sann. På riktigt! För den har min farmor berättat och hon ljuger aldrig. Inte jag heller.”  

Väsenologi är en bok som passar både för barn och vuxna. Jag tror att alla kan hitta något de gillar i den här boken och den passar nog riktigt bra att ha som högläsning. Speciellt för lite yngre barn eftersom sägnerna kan vara lite skrämmande ibland. Jag gillar att Ingela Korsell använder sig av nutida uttryck som pranks och spoiler. Det gör att boken känns modern och det blir en rolig kontrast mot berättelserna från 1800-talet.

Sedan får vi inte glömma det snygga omslaget och coola illustrationerna av Reine Rosenberg. De är sjukt snygga, skrämmande och passar perfekt till bokens innehåll!

Till sist vill jag uppmana er alla att läsa Väsenologi! Det är en fantastisk bok om nordiska väsen som är både underhållande och lärorik! Av mig får Väsenologi av Ingela Korsell och Reine Rosenberg 5 av 5 ugglor! 

Titel: Väsenologi
Författare: Ingela Korsell
Illustratör: Reine Rosenberg
Förlag: Natur & kultur
Åldersgrupp: 9-99 år
Mitt betyg: 5 av 5 ugglor
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar