lördag 10 augusti 2019

Författarskola på Nynäs slott

I veckan har jag varit på en fyra dagars författarskola på Nynäs slott. Det var ett skrivarläger som Sörmland berättar ordnade och vi var åtta stycken ungdomar mellan 14-17 år som var där. Jag hade så himla roligt och är så glad och tacksam över att få komma på skrivarlägret. Vi hade tre olika författare som lärare under dagarna, Eva Stilling, Marie Norin och Lars Hermansson. Alla var superbra lärare och det var roligt att få olika infallsvinklar på skrivandet. Jag fick massor av inspiration, lärde mig mycket och det var så roligt att få träffa andra i min ålder som också gillar att skriva. Vi hade många intressanta samtal under dagarna och det var som att befinna sig i en bubbla av skrivande. Det känns lite konstigt att var tillbaka hemma igen men jag är också trött efter allt skrivande. Det har varit intensivt att skriva sex timmar om dagen även om det varit så roligt. Jag tror och hoppas att jag kommer skriva mer och oftare nu efter författarskolan. Idag tänkte jag berätta om mina dagar på Nynäs slott. 

Vi kom till Nynäs slott på måndagsförmiddagen och fick lägga in vår packning i våra rum på vandrarhemmet och hälsa på varandra. Vi var åtta ungdomar som under dagarna kom att kallas "De underbara åtta". Det är verkligen så fint vid Nynäs slott och vi bodde precis bredvid en liten sjö. Måndagens lärare var Marie Norin och vi hann skriva lite innan lunch. Då var det mest övningar som gick ut på att presentera sig själv och lära känna varandra. På förmiddagen jobbade vi med dikter och en rolig övning var att vi skulle hitta på nya ord som vi använde i en dikt. 




Lunchen på måndagen åt vi på en restaurang vid slottet. All annan mat lagade vi själva i olika grupper. På eftermiddagen började vi jobba mer med prosa. Vi fick beskriva den hemskaste platsen, hemskaste människan och den hemskaste handlingen sedan skrev vi en berättelse om det. En annan övning var att beskriva en person och fokusera på personens händer, väska och skor. Dagens sista övning var en stafettövning där vi skulle skriva en text på temat blå och läsa upp för varandra.

Efter allt skrivande tog vi ett dopp i den lilla sjön. Det var ganska kallt men uppfriskande. Sedan lagade min grupp lasagne som vi åt tillsammans innan vi tittade på film. 

Tisdagens lärare var Eva Stilling och eftersom att det var så fint väder satt vi utomhus och skrev. Vi började med att flödesskriva för att komma igång. Det var skönt. Alla fick beskriva sig själva med ett substantiv, ett adjektiv och ett verb och sedan fick alla någon annans ord som man skulle använda i en personbeskrivning. Det var en roligt övning tyckte jag. Sedan pratade Eva om gestaltning och hur man kan använda sig av det. Vi fick skriva upp ord som vi associerade till känslor som ilska, avund och passion och försöka gestalta de olika känslorna. Sedan fick vi skriva en dialog utifrån någon av känslorna som antingen skulle börja med ett gräl och sluta i försoning eller börja neutralt och sluta i gräl.   



Innan det började spöregna hann vi ta oss in och efter lunch pratade vi om skrivstrategier, kreativitet och Eva berättade om sig själv och sitt skrivande. Det var väldigt intressant och jag tyckte om hur Eva blandade praktiska övningar med prat. Under dagen fick vi också jobba med stafettövningen. Då fick vi ta ut meningar ur våra texter och sedan fick vi inspireras av varandras meningar till en ny text.

På kvällen badade vi och sedan åt vi tacos tillsammans. På kvällen skulle vi kolla på film. Vi hade röstat fram Låt den rätte komma in men den funkade inte. Då tog vi någon film om Jesus men då skulle vi ha fått se den på italienska med dansk text. Dagen innan hade vi kollat på My name i Khan med norsk text men det kändes lite svårt med två nya språk. Det fick bli en svensk film istället som hette Jimmie. Den handlade om flykt fast det var svenskar som flydde och den var väldigt sorglig och hemsk.



På onsdagen hade vi Lars Hermansson som lärare, han kallades för Herman. Vi pratade om fördelar och nackdelar med att skriva ur olika perspektiv som första person och tredje person. Sedan gick vi igenom några olika utdrag ur böcker och pratade om hur de var skrivna. Det var intressant och lärorikt. Många av de texter vi läst var miljöbeskrivningar och vi fick själva skriva två olika miljöbeskrivningar. De skulle beskriva en gata och den ena skulle vara precis innan ett kärleksmöte och den andra precis innan man hittar ett lik. Det var roligt att försöka måla upp en stämning i beskrivningarna. Innan lunch fortsatte vi med stafettövningen. Även den här gången fick vi en mening från någon annans text som vi skulle fortsätta spinna vidare på. 



Radio P4 Sörmland var på besök och pratade med några under tiden min grupp lagade pastasallad. Här kan ni lyssna på inslaget. Efter lunchen gick vi igenom alla deltagares texter som vi ansökte med. Vi pratade om hur de var skrivna och fick också testa att bearbeta dem genom att styrka en del av texten och byta perspektiv. Ibland blev det bättre och ibland blev det sämre men det var intressant att se. Vi fick också testa att skriva två olika sorters ekfraser. Det är när man beskriver konstverk utan att lägga in någon beskrivning. Det var roligt men svårt. I slutet av dagen pratade Herman om sitt skivande och vi fick också chansen att ställa frågor. 

På kvällen åt vi flygande Jakob och sedan kollade några av oss på Call me by your name. Jag hade läst boken innan och det var väldigt roligt att se filmen. Jag tror nästan att jag tyckte att filmen var bättre. I filmen nattbadade de och det blev vi inspirerade av så när filmen var slut kl. 22.30 gick vi ut och tog ett dopp. Alla andra på vandrarhemmet sov redan och det var alldeles kolsvart ute. 



Torsdagen var sista dagen på skrivarlägret. Vi hade Marie Norin som lärare även den här dagen. Hon började med att prata om dramaturgi och gick igenom den dramaturgiska valen. Vi testade också att sätta in handlingen ur Call me by your name i valen. Under dagen pratade vi om romanformen och vi fick testa på att skriva roman. Marie delade ut tidningar och i dem skulle vi hitta tio rubriker som vi skulle ha som kapitelrubriker. I våra anteckningsblock fick vi skriva upp en kapitelrubrik på varje sida. Sedan gav hon oss olika uppgifter. Till exempel "skriv de tre sista raderna på sista kapitlet", "skriv och ett oväntat samtal i kapitel fyra", "skriv om någon som gråter i kapitel sju" och "skriv om en sjukdom i kapitel två". Det var ett väldigt roligt sätt att skriva på och tanken är att vi ska fortsätta skriva sådana här typer av scener för att sedan kunna pussla ihop det så att det blir en hel roman. Superkul! 



Efter lunchen kom även Eva Stilling. Vi fortsatte jobba med våra romaner och fick sedan förbereda oss inför uppläsningar på avslutningen. Kl. 15.30 kom föräldrar och andra anhöriga. Det blev en väldigt högtidlig och lite sorglig stämning. Alla fick läsa upp varsin text, det delades ut kursintyg och böcker och vi skålade. Sedan var det dags att säga hej då till alla och åka hem. 



Jag är så glad över att få ha varit med på den här författarskolan. Det har så roligt, lärorikt och inspirerande! Fyra fantastiska dagar med "De underbara åtta" och alla ledare. Jag är helt fylld av inspiration och skrivlust efter de här dagarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar