tisdag 20 februari 2018

Att växa med böcker och hur åldern påverkar det man läser

Böcker har funnits i mitt liv sedan jag var liten. Jag blev läst för innan jag kunde läsa själv och från att jag var runt 8 år har jag alltid läst! En sak jag tänkt på den senaste tiden är vilka olika böcker jag läst vid olika åldrar och hur min ålder har spelat roll för vad jag har läst. Jag fyllde nyligen 16 år, vilket fick mig att tänka på att jag nu växt ur ålderskategorin 12-15 år på böcker. Jag läser ju alla sorters böcker oavsett vilken ålder de rekommenderas för. Men det var ändå en tanke som slog mig, att jag nu räknas som Ung vuxen och inte 12-15 år längre. Det känns lite läskigt att bli äldre och konstigt att lilla jag inte kommer att räknas som ett barn länge till. Barn- och ungdomsböcker kommer nog alltid ligga mig nära om hjärtat ändå, det är i litteraturen jag spenderat en stor del av min uppväxt och det har nog också präglat mig som person mycket!


Mellanålders-Agnes läser!
Jag minns när jag fyllde 13 år och då inte längre var i mellanåldern (9-12 år). Plötsligt var jag tonåring och skulle läsa ungdomsböcker. Jag hade haft en riktig deckarperiod mellan 10-12 år och läst massor med deckare för mellanåldern. Det var böcker som jag verkligen tyckte om att läsa och under den perioden ville jag till och med bli kriminaltekniker. När jag sedan blev 13 år och "förväntades" läsa ungdomsböcker var det inget som riktigt lockade mig. Jag tyckte att de mest handlade om fester, sex och annat som jag inte alls var i närheten av. Men samtidigt hade jag läst nästan alla deckare för mellanåldern och många vanliga 9-12 års böcker och det fanns inte så mycket kvar för mig att läsa. Dessutom var jag bra på att läsa och behövde lite mer utmaning i böckernas svårighet, men jag ville inte läsa om de ämnena som jag då upplevde att de flesta ungdomsböcker innehöll. Jag var heller inte så mycket för fantasy, vilket annars kanske skulle varit en bra genre för mig just då. Här har jag skrivit ett blogginlägg om just det!

Ju äldre jag blivit desto mer har jag fastnat för ungdomsböcker! Just nu är det de bästa böckerna enligt mig. Jag älskar att läsa om kärlek och vänskap och kan känna igen mig mycket i de böckerna, även om jag fortfarande inte är så mycket för att läsa om fester och alkohol. Fantasy är också en genre som jag har fastnat mer för än tidigare. Jag gillar fortfarande inte ren och skär fantasy som helt utspelar sig i en annan värld. Men urbanfantasy som utspelar sig i en miljö jag kan känna igen mig i men några övernaturliga inslag brukar jag gilla! 

Ung vuxen-Agnes läser!
I högstadiet läste jag nästan uteslutande ungdomsböcker, vi hade en bokcirkel på elevens val i skolan och där lästes det 9-12 års böcker och ungdomsböcker. När jag började gymnasiet slogs jag av att man pratade mycket om vuxenböcker. På skolbiblioteket tipsades det mycket om skönlitteratur för vuxna, lärarna pratade om det och flera av mina klasskamrater valde vuxenböcker när vi skulle läsa en bok på svenskan. Det blev så vuxet helt plötsligt. Jag som fortfarande läser barnböcker blev lite förvånad att det var så stort fokus på vuxenböcker. Jag framstår också som en läsande person, men ibland kan jag känna att jag inte läser rätt litteratur eftersom att jag till största del läser barn- och ungdomsböcker. På skolan har vi en bokcirkel och där har vi läst både vuxenböcker och ungdomsböcker. Nu har jag insett att det faktiskt inte är så stor skillnad på ungdomsböcker och vuxenböcker förutom att vuxenböcker oftast handlar om en äldre person. Jag har läst några vuxenböcker på senaste tiden, som jag förvisso tyckt om, men ungdomsböcker är ändå det jag dras till mest! Som ung vuxen kommer jag att läsa både barnböcker, ungdomsböcker och vuxenböcker och det är jag glad över!

4 kommentarer:

  1. Ett bra inlägg detta. Jag läser till och med 9-12 års-böcker bara för att jag tycker de är trevliga (jag är 26). Jag minns att jag försökte hoppa till vuxenböcker väldigt fort när jag var yngre, eftersom just "tonårsböcker" med en massa sex och sprit kändes barnsligt och ofta som om en vuxen försökt skriva om ungdomar. Sedan tyckte jag ändå att vuxenböckerna kändes tråkiga.

    SvaraRadera
  2. Vilket bra inlägg! Klart att man kan läsa böcker genom alla åldrar, men kanske är det så att böckerna kategoriseras av en anledning ändå. Jag börjar sakta sakta känna att jag växer ifrån YA-böckerna alltmer. Men jag gillar fortfarande precis som du att läsa allt allt allt oavsett vilken ålder det står att de är riktade till ;) Rekommenderar till exempel verkligen att som vuxen läsa bilderböcker!

    SvaraRadera
  3. Hej Agnes! Så fin och intressant blogg du har, den inspirerar! Tack för dina funderingar!

    SvaraRadera