söndag 18 februari 2018

Sportlovsläsning och boktips inför lovet

Nu har jag sportlov och för mig är alla lov läslov! Därför tänkte jag idag berätta vad jag hade tänkt att läsa under lovet och också ge tre tips på ungdomsböcker jag läst på sista tiden och som passar utmärkt att läsa under lovet. Mitt lov kommer att bestå av läsning, kompisar, tandläkare, optikern och skidsemester. När det gäller läsning har jag tänkt att fortsätta ta mig igenom läshögen som aldrig tar slut. Just nu läser jag Tonårstjejens dagbok och Facit: Konsten att skriva krönikor som jag hoppas på att läsa ut. Sedan får vi se om jag läser något mer innan vi åker iväg. Då kanske jag ska läsa något av mina recensionsexemplar från Idus förlag eller något annat jag är sugen på. Till fjällen tänkte jag ta med mig sista delen i After-serien För evigt, dels för att jag ser fram emot att avsluta serien men också för att den är lång och kommer räcka hela resan. I skolan läser jag The perks of being a wallflower till engelskan så den kommer jag nog också att fortsätta med! 

Nu tänkte jag tipsa om tre ungdomsböcker jag läst på senaste tiden och som är perfekt läsning för sportlovet! Vi börjar med Tre saker jag inte vet om dig som är skriven av Julie Buxbaum. Den har jag länge velat läsa och jag köpte den i Stockholm i höstas men har inte läst den för än nu. Boken handlar om Jessie som har flyttat till Los Angeles för att hennes pappa träffat en ny efter att hennes mamma har dött. Hon får ett meddelande från någon på skolan som kallar sig för Någon Ingen som hjälper henne att förstå människorna på skolan. Genom Någon Ingen lär Jessie känna nya människor, men vem är egentligen den mystiska personen bakom meddelandena? Jag tyckte mycket om boken, den hade en unik handling och var väldigt mysig att läsa! Utmärkt läsning för sportlovet!

Jag, En av David Levithan är nästa boktips som jag tänkte dela med mig av! Den läste jag för första gången för några år sedan, men då tyckte jag inte så mycket om den så jag avslutade aldrig boken. Men nu ska vi läsa den till min bokcirkel så jag gav den en ny chans och tyckte jättemycket om den! Boken handlar om en person om kallar sig för En och vaknar i en ny kropp varje dag. Man får följa personen när hen är 16 år och vaknar upp som en kille som heter Justin. Han har en flickvän som heter Rihannon och En blir också kär i henne. Att leva i olika kroppar varje dag men vara kär i samma person är svårt, nästintill omöjligt. Jättebra bok som det finns massor att diskutera om! Väldigt cool idé tycker jag och det är otroligt intressant att läsa om en person som bor i en ny kropp varje dag. 

Häromdagen läste jag ut Damaskus Sölvesborg av Ulf Nilsson. Där får vi möta Leo och Nour som går i samma klass men aldrig har pratat med varandra tidigare. Leo är född och uppvuxen i Sölvesborg medan Nour har flytt till Sverige från Damaskus. På en idrottsdag får de jobba tillsammans och när de ska leta efter saker i skogen gör Nour illa sig och de blir fast i ett vindskydd utan kontakt med omgivningen. De berättar saker för varandra som de inte berättat för någon annan och har många intressanta diskussioner. Dessutom finns det små kommentarer från olika människor om till exempel flyktingar. Jag tyckte det var väldigt intressant att läsa om två så olika människor och deras bakgrunder och erfarenheter. En väldigt fin bok som jag verkligen rekommenderar! 

Ha ett underbart sportlov så ses vi snart igen!

2 kommentarer:

  1. Jag gillade de två första mycket (den sista har jag inte läst). Visste du att Jag, En kommer upp på bio i veckan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Så kul att den kommer som film! Det ska bli spännande att se, vi ska faktiskt gå och se den med bokcirkeln nästa vecka!

      Radera