torsdag 26 januari 2017

5 anledningar att läsa böcker

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om att vara 15 år och läsa barnböcker, om det fantastiska med läsning och ställde frågan varför det anses som töntigt att läsa av ungdomar. Lexie som driver den fina bokbloggen Tusen sidor var en av dem som kommenterade inlägget med sina egna teorier och nu har hon skrivit ett helt inlägg om vikten av läsning och varför man borde läsa! Ett otroligt bra inlägg som jag tycker att alla borde läsa! Här hittar du det. Lexie inspirerades av mitt inlägg och nu har hon inspirerat mig! Så idag tänkte jag skriva ett inlägg med fem anledningar till varför alla borde läsa böcker!

1. Förståelsen för andra människor - Genom att läsa böcker stöter du på olika typer av människor, olika kulturer och olika platser. Detta gör att du lär dig om andra delar av världen och lär dig förstå andra människor och varför de gör sina val. När man får en förståelse för andra människor kan du se saker från olika synvinklar om bli en empatisk medmänniska.

2. Utvecklat ordförråd - När du läser lär du dig ord utan att du tänker på det. Du lär dig formulera dig och skriva rätt grammatiskt. Forskning visar att man behöver kunna 70 000 ord för att klara sig i vuxenlivet och förstå en vanlig dagstidning. Det enklaste sättet att lära sig ord är att läsa. Genom läsningen lär du dig uttrycka dig så att du senare i livet kan visa dina åsikter. Du lär dig också kommunicera och vara källkritisk vilket är mycket användbart i dagens samhälle. För att ett samhälle ska fungera på bästa sätt måste människor vara källkritiska.

3. Underhållning - Böcker är ett otroligt bra underhållningssätt och tidsfördriv. Inom ett par bokpärmar finns en helt annan värld med magiska upplevelser. Du kan upptäcka hela världen och leva tusentals liv från ditt soffhörn. Läsning är dessutom billigt och du kan läsa vart som helst och när som helst.  

4. Kunskap - Läsning ger kunskap om allt mellan himmel och jord och det finns böcker för alla. Spännande böcker, läskiga böcker, faktaböcker, böcker om sport, matlagningsböcker och allt möjligt. Genom att läsa tränar du på att fokusera och koncentrera dig samtidigt som du blir med kreativ och fantasifull.

5. Hitta dig själv - När du läser böcker kan du finna andra personer som tänker precis som du själv. Du kan relatera till andras upplevelser och känna igen dig i liknande saker som hänt i ditt eget liv. Speciellt som tonåring kan det vara skönt att läsa om personer som tänker som en själv, det gör att man inte känner sig ensam, utan hittar tillhörighet. Böckerna kan också vara ett sätt att hitta sig själv och sin identitet.

Det här var alltså fem viktiga anledningar till att läsa böcker! Avslutningsvist hoppas jag att du som inte brukar läsa böcker, genom det här inlägget blir inspirerad till att börja. Kom ihåg att alla kan bli bokälskare bara man hittar sin rätta bok! Och till dig som redan är en läsare: fortsätt läsa och skriva och fortsätta kämpa för att få andra att uppleva läsmiraklet!

2 kommentarer:

 1. Hej Agnes!

  Superbra inlägg! Du hade ju lite andra bra anledningar än jag, så snart får vi göra en hel lista, haha! Så bra det här med att man får en större förståelse för andra människor mm.

  Kramar till dig! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi får komma på en massor med anledningar och skriva en låååång lista, haha!
   Kram <3

   Radera