söndag 22 januari 2017

Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass - Recension

Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass är en högläsningsbok för barn mellan 3-7 år skriven av Josefine Sundström och illustrerad av Emma Göthner. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och hittas på Adlibris och Bokus.
Boken handlar om femåriga Saga som bor i ett gult “gladhus” tillsammans med en mamma som är allergisk mot pälsdjur och en småstressad pappa. Vi får följa med i Sagas vardag genom fem fristående berättelser, med illustrationer på varje uppslag. Det handlar om att önska sig en hund trots att mamman är allergisk. Om att hoppa studsmatta och råka göra illa sin kompis. Hur det är att sova över hos morfar där man får äta geléhallon i sängen. Om att skynda sig till simskolan och glömma baddräkten.

Sagasagor beskrivs som en kapitelbok för de yngre barnen och lämpar sig väldigt bra för högläsning. Jag gillar att berättelserna är vardagsnära samtidigt som det händer något spännande i varje kapitel. Det hoppas studsmatta och leks i parken, vilket jag tror att många barn sysselsätter sig med. Det är så härligt att läsa om någon annans vardag och att det stora i det lilla ses. Det händer något intressant varje dag, även fast det är en helt vanlig dag.

Saga är en karaktär som många barn nog kan relatera till, hon önskar sig ett husdjur, gillar att hoppa studsmatta och längtar efter att tappa sin första tand. Hon är precis som ett riktigt barn, pratar och beter sig som ett. Hon är realistisk och skildras så oerhört bra!

Emma Göthners fantastiska bilder tillför mycket till texten. De är färgglada och otroligt fina, vilket jag tror att många barn uppskattar. Jag gillar att det är bilder på varje sida, samtidigt som det är mer text än vad det är i en bilderbok. Det gör att boken lämpar sig bra till högläsning. Det är ett bra steg för barn som vill ha längre och mer innehållsriks berättelser även fast de inte hunnit läsa sig läsa själva! Fler sådana här böcker borde finnas!

Berättelserna i boken utspelar sig i olika årstider och man får följa ett år av Sagas liv. Eftersom att berättelserna är fristående kan man läsa vilken man vill, när som helst och behöver inte komma ihåg vad som hände i föregående kapitel. Det är nog en fördel för många! Det blir enklare att komma in i berättelsen och man behöver inte ägna tid att förklara för barnet vad boken handlar om innan man börjar läsa.

Jag tyckte om Sagasagor och ger den därför 4 av 5 ugglor! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar