lördag 28 januari 2017

Ordbrodösen - Recension

Ordbrodösen är Anna Arvidssons debutroman utgiven av Rabén & Sjögren. Boken hittas på Adlibris eller Bokus.

Albas släkt är inte som alla andras. Kvinnorna är ordbrodöser. Med hjälp av de skrivna ordet kan de styra andra människor. När Alba fyller 18 år är det hennes tur att få sin kraft. Men inträdesprovet går inte som det ska. Ingenting händer. Varför fungerar inte hennes kraft?

Första gången jag läste om Ordbrodösen tyckte jag om idén att hela boken byggde på kraften i det skrivna ordet. Handlingen verkade så spännande och jag såg fram emot länge att få läsa den här boken. Så när ett fint inslaget paket med boken inuti landade i brevlådan blev jag såklart överlycklig. Omslaget var ännu finare i verkligheten, med sina fina detaljer och texten i guld. I synnerhet gillar jag pennan på bokryggen.

Jag älskar titeln på den här boken, Ordbrodösen. Det låter så fint och är helt nytt. För mig som älskar att läsa och skriva är handlingen i den här boken optimal för mig. Hela boken bygger ju på kraften i det skrivna ordet. Och sättet den var skriven på fångade verkligen mig! Jag tror nästan Anna är ordbrodös själv! Språket är underbart i den här boken, lite annorlunda, men fint! Det känns nästan lite poetiskt! Jag gillar det mycket, men i början kändes det som att jag verkligen behövde ta mig tid att ta in orden. Det tog rätt lång tid att läsa, men ju längre in jag kom i boken kom jag in i språket och läsningen flödade på mycket bättre. Dock vet jag inte om jag skulle rekommendera den här boken till en ovan läsare.

Jag tyckte mycket om karaktärerna i den här boken, de kändes äkta och var bara allmänt härliga att läsa om. Läsning och skrivande läggs det stor vikt på i den här boken, Lo och Klara bor i en lägenhet med en hall fylld av böcker, det pratas läsning och ord är såklart väldigt viktiga. Det gillar jag såklart! Och det är en av anledningarna till att jag verkligen vill rekommendera den här boken till alla bokälskare.

Boken är väldigt spännande, hela boken handlar om att Alba och de andra försöker att lista ut vad som har gjort att hon inte kunde få sin kraft. Många kapitel avslutas med cliffhangers och spänningen är verkligen bra skildrad. Ibland var jag helt inne i boken och kände verkligen hur hjärtat dunkade i bröstet. Då vet man att författaren har lyckats! Anna Arvidsson skriver otroligt fängslande! Dock tyckte jag att det ibland gick lite fort fram och att det var ganska mycket att hålla reda på. Många namn och händelser var inblandade.

Jag gillar att boken är vardaglig samtidigt som den innehåller spännande saker om ordbrodöserna. Det är verkligen en bra blandning mellan spänning och myspysläsning. Det varvas mellan att drickas te och mer actionfyllda scener på ett bra sätt.

Det var spännande att läsa om ordbrodösernas historia och mysigt att läsa om när de berättade historier för varandra. Jag gillade också att man genom Albas drömmar fick komma tillbaka till hennes barndom.

Jag är otroligt glad att jag fick läsa den här boken, jag gillade den verkligen och rekommenderar er alla att läsa den! Ordbrodösen är en strålande debut och jag ser fram emot att läsa mer av Anna Arvidsson!

Jag ger Ordbrodösen 4 av 5 ugglor!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar