onsdag 25 maj 2016

8 saker du aldrig skulle våga - Recension

8 saker du aldrig skulle våga är en ungdomsbok skriven av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg. Den är utgiven på förlaget Gilla böcker och du kan hitta den på Bokus eller Adlibris.

Kay, Vick, Jamila och Lisa ska snart sluta nian och bestämmer sig för att ge varandra spännande utmaningar. Stjäla Daniel Knutssons kalsonger, köpa kondomer på Ica, sätta upp en bild på sin rumpa i skolan och bestämma träff med ett peddo är bara några exempel... Den ofarliga leken blir plötsligt på stort allvar och kärleken och vänskapen sätts på prov.

Det här den perfekta boken för vem som helst från 13 år ungefär. Den är rolig, lättsam, spännande och mysig att läsa. Den perfekta boken när som helst. Man får skratta, gråta, le och bli arg. Jag tror också att det är lätt att relatera till boken. Den innehåller tankar som de flesta ungdomar har. Kärlek, vänskap, sorg, jobbiga föräldrar och händelser i skolan. Jag tycker författarna hittat helt rätt. Det är precis så det är att vara tonåring.

Boken kom igång direkt och när man hade börjat läsa var det svårt att sluta. Jag sträckläste boken på ungefär två dagar. Saker hände hela tiden och det blev aldrig tråkigt att läsa. Jag tror det är viktigt att böcker för just den här målgruppen verkligen kommer igång direkt och att de är händelserika. Annars är det nog tyvärr lätt att man tappar fokus och kanske väljer en annan bok istället.

Jag gillar att boken var skriven ur olika perspektiv. Det gjorde att man fick lära känna all huvudkaraktärer väl. Dock var det ibland svårt att hålla reda på alla karaktärer, boken innehöll många. Eftersom att tjejerna utförde olika utmaningar var det också svårt att hålla reda på vem som hade gjort vad. Omslaget tycker jag mycket om, jag tror att det tilltalar många unga tjejer också vilket är bra!

Kort och gott skulle man kunna säga att det här är en ultimat ungdomsbok! Den är välskriven och innehåller precis de sakerna man tänker på som tonåring i dagens samhälle. Den handlar om kärlek, vänskap och att hitta sig själv. Jag tyckte mycket om boken eftersom att jag fastnade i den och bara ville läsa mer och mer. Det var en sådan bok man längtar efter att få läsa! Synd att den tog slut så snabbt bara. Jag lånade faktiskt den här boken på biblioteket för något år sedan och började läsa den. Men sedan slutade jag eftersom att jag inte tyckte att den var så bra. Men nu tog jag tag i att läsa den och det ångrar jag verkligen inte!

Jag ger 8 saker du aldrig skulle våga av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg 5 av 5 ugglor!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar