torsdag 12 maj 2016

NATURVÄKTARNA och den vita räven - Recension

NATURVÄKTARNA och den vita räven är en bok för 6-9 år, av Malin Nilsson och Johanna Arpiainen. Den är utgiven hos Vombat förlag och du kan hitta boken hos Bokus eller Adlibris. Detta är första boken i en serie.

Tvillingarna Iris och Ivar är på besök hos moster Magda som är viltvårdare. Hon tar hand om den vackra, vita räven fru Snövit. Räven hade blivit tillfångatagen i en rävsax och nu misstänker moster Magda att den har valpar. Hon ger tvillingarna ett uppdrag att försöka hitta dem. Samtidigt måste de ta reda på vem av grannarna som kan ha satt ut rävsaxen. Tur att en av deras två mammor arbetar som polis. Men fallet verkar bli som de minst anade...

Det här den perfekta boken för den som precis lärt sig läsa och vill ha något spännande att sätta tänderna i. Eller varför inte som högläsning? Man kan  gissa sig fram, försöka lista ut fallet själv och det finns mycket man kan prata om.

Boken kom igång direkt vilket gjorde att det aldrig blev tråkigt att läsa. Den innehöll också mycket olika saker, djur, spänning, mystik och vardagliga händelser. Barnen hade två mammor och i boken gjordes det ingen grej om det. Jag tycker att det är jättebra att Vombat förlag tar upp sådana saker i sina böcker på en så lagom nivå. De visar att det inte är något konstigt och jag tror att det är det som krävs för att få samhället mer accepterande. Att läsa sådant i böcker redan när man är liten gör att man inte lika lätt får de fördomarna som finns idag.

De fina bilderna var tydliga, detaljrika och välgjorda. Båden människorna, djuren och naturen var bra skildrade. Jag gillar också att den kändes färglad och rolig. Det gjorde läsupplevelsen ännu bättre.

Berättelsen var bra skriven och anpassad för målgruppen och man lärde sig också olika saker. Men jag tyckte att det fanns ett par lite svåra ord, till exempel rävsax. Lite längre fram i boken fanns en bild och den gjorde att man förstod.

NATURVÄKTARNA och den vita räven är en utmärkt bok för vilken 6-9åring som helst. Speciellt du som gillar djur och mysterier. Därför ger jag boken 4 av 5 ugglor!


1 kommentar: