tisdag 21 mars 2017

I väntan på Vitormen

Härom veckan fick jag ett meddelande från en som ville ha tips på böcker att läsa om man gillar PAX och vill läsa fler liknande böcker. Jag svarade såklart med en massa boktips! Eftersom att vi nyligen fått veta att släppet av nästa PAX-bok skjutits upp till i juni (!!!) så tänkte jag att det säkert är fler som behöver boktips. PAX är ju svårt att slå, men det finns ju andra böcker att läsa i väntan på Vitormen, den åttonde delen i världens mest spännande serie! Här följer ett boktipsinlägg med böcker tänkta för mellanåldern och som är riktigt spännande!


Viveca Sten är en mycket omtyckt deckarförfattare när det gäller vuxenlitteratur. Nu har hon tillsammans med sin dotter Camilla kommit ut med första delen i en serie för barn, Djupgraven. Den utspelar sig i skärgården och man får följa tolvåriga Tuva som alltid känt sig annorlunda. Boken tycker jag hade lite samma känsla som PAX-böckerna med ett utsatt barn som huvudkaraktär som stöter på olika väsen att kriga mot. En bra blandning av övernaturliga inslag och vardagliga problem.

Den som är nyfiken på monstren som dyker upp i PAX-böckerna borde läsa boken Nordiska väsen av Johan Egerkrans. Där har han samlat fakta om ett stort antal olika väsen från nordisk mytologi och jag tycker att det är jättespännande att läsa. Boken innehåller lagom långa texter och väldigt fina illustrationer.

Emma Askling har skrivit två riktigt spännande böcker för 9-12 år, Det övergivna huset och Dolda tecken. Riktiga bladvändare som är svåra at lägga ifrån sig!

En serie jag gillade väldigt mycket för några år sedan är Sub Rosa-detektiverna av Veronika von Schenk. De handlar om syskonen Milo och Vendela och är deckare blandat med lite historiska inslag. Väldigt bra skrivna, spännande och man lär sig mycket av att läsa dem! Jag tyckte jättemycket om dem när jag var runt 12 år och är sugen på att läsa om någon av dem!

Om man gillar att läsa om hundar och spänning tycker jag absolut att man ska kika in Jeanette Bergenstavs böcker Vargskräck och Kod 513. I de böckerna möter vi Flingan och hennes hundvänner som löser brott. Väldigt spännande!

Det var alla tips jag hade att bjuda på idag! Hoppas du hittade något intressant!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar