söndag 26 mars 2017

Dagens namn - Emanuel

Idag har Emanuel namnsdag och därför tänkte jag skriva om Åsa Asptjärns böcker om Emanuel Kent Sjögren. Det finns tre böcker i serien, Konsten att ha sjukt låga förväntningar, Manifest för hopplösa och Rimligt lyckade ögonblick. Jag kommer i det här inlägget att fokusera mest på den sistnämnda. De här böckerna är som sagt skrivna av Åsa Asptjärn och utgivna av Bonnier Carlsen. De hittas på Adlibris eller Bokus.

Vi får följa Emanuel Kent som är en ganska klumpig tonåring. I Rimligt lyckade ögonblick börjar Emanuel gymnasiet, en ny klass, en ny skola med nya människor och nya möjligheter. Här vet ingen vem han är och han kan börja från början. För första gången måste Emanuel klara sig utan Tore. Klassen delas upp i basgrupper och Emanuel hamnar med Frank, Iggs och Kaisa. Frank som har en pappa med ett fint jobb och verkar sälja något skumt. Iggs som föddes som tjej, men nu identifierar sig som kille. Kaisa som får Emanuels hjärta att slå lite snabbare. Tore har alltid varit Emanuels enda vän och han verkar lite avundsjuk. Saker förändras och snart är Emanuel indragen i en demonstration för ett könsneutralt omklädningsrum på skolan. Och det ska han tillsammans med Frank demonstrera för genom att klä av sig mitt på skolgården.

De två första böckerna i den här serien har jag tyckt varit okej, inte jättebra, men helt klart läsvärda. Därför hade jag inte så höga förväntningar på del tre. Men boken överraskade mig helt! Jag tyckte verkligen att den var superbra och otroligt rolig! Dessutom faller den rätt bra för mig i tiden då man får följa med Emanuel när han börjar gymnasiet vilket jag också gör snart.

Rimligt lyckade ögonblick är verkligen genuint rolig att läsa. Jag skrattade högt flera gånger och hade ett leende på läpparna boken igenom! Egentligen är Emanuel väldigt negativ, men på något sätt blir det roligt. Han råkar ut för en hel del pinsamma saker och det gör ju att det blir väldigt roligt, men språket är också en viktig faktor. Det är lättsamt, enkelt och perfekt för den här boken! Läsningen flyter fram och boken är aldrig tråkig. Det är också hyfsat korta kapitel som gör att man kommer framåt i läsningen!

Omslaget på den här boken är fint och passande till boken. Jag gillar också att handlingen känns så verklig, som om det skulle kunna hända på riktigt. Karaktärerna är väldigt roliga och lite annorlunda. Jag gillar i synnerhet relationen mellan Emanuel och hans syster Vanja. Boken innehåller många olika typer av människor och den bryter också normer vilket är bra!

Jag tror att den här serien skulle passa väldigt många mellan 12-16 år ungefär. Speciellt de som ska eller har börjat gymnasiet. Eftersom att boken är lättläst tilltalar den även den ovana läsaren. Att läsa om Emanuel är humor när den är som bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar