onsdag 10 april 2019

Boktips i samband med Världsbokdagen - Carita Lorenzoni

I samband med Världsbokdagen vill jag dela med mig av läslust och boktips. Därför har jag under april bjudit in flera spännande, coola och inspirerande människor till att berätta om sin läsning och ge sina bästa boktips. Dagens boktips kommer ifrån Carita Lorenzoni som är bibliotekspedagog på Djurgårdsskolans skolbibliotek här i Eskilstuna och en sann bokinspiratör! 

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag flera böcker samtidigt eftersom jag läser en kurs som heter "Bilderboken i teori och praktik". Studentlitteraturen heter bla Modernismen i bilder, och måste jag nog tyvärr erkänna inte är så roande.
Därför varvar jag med några andra böcker. En klassiker,  Alice i underlandet med illustrationer av Tove Jansson som är väldigt underhållande. Verkligen som att hoppa in i en helt annan verklighet. Undrar var Lewis Carroll fick alla sina idéer ifrån? Tror att Toves illustrationer gör den ännu bättre.
Läser även en biografi som jag velat läsa ett längre tag. Ett jävla solsken av Fatima Bremmer. Ester Blenda Nordström var Sveriges första undersökande reporter ( i början av 1900-talet) och hon gjorde det ingen annan vågade. Otroliga saker som tex  räddade en hel by från svältdöden under finska inbördeskriget. Ett gripande och fantastiskt livsöde, skickligt skildrat.

Finns det någon bok du ser fram emot att läsa?
Oj, det finns så många böcker jag skulle vilja läsa, men närmast just nu får jag nog ändå säga Nora eller brinn Oslo brinn av Johanna Frid. Svart humor med ett kvinnligt perspektiv, kan bara vara bra.

Vilka böcker vill du tipsa om i samband med Världsbokdagen?

Nu till den svåraste frågan att besvara. Jag är så imponerad av all fantastisk ungdomslitteratur som utkommer, nuförtiden.
Nämner några av dessa: Klara Krantz, Under odjurspälsen som känns väldigt äkta och totalt osötad.
Jennifer Niven, Som stjärnor i natten som behandlar psykisk ohälsa på ett gripande sätt.
Meg Wolitzer, Belzhar som är något utöver det vanliga.
Måste även tipsa om en barnbok med mycket humor. Fjärrkontrolleriet av Katarina Mazetti, bland det roligaste jag läst sedan Loranga, Mazarin och Dartanjang.
En biografi som stannat kvar och gjort ett märkbart avtryck i min tillvaro var Denna dagen ett liv av Jens Andersen om Astrid Lindgren
Sist måste jag även nämna Lisa Bjärbos senaste bok Viggo och rädslolistan som jag tycker behandlar ett viktigt ämne på ett alldeles ypperligt sätt. 


Tack för alla fina boktips, Carita!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar