tisdag 2 juli 2019

Läst i juni

Den första sommarmånaden är slut nu och för mig har det varit en bra månad. Mycket sol, lunga dagar i skolan, sommarjobb och roliga saker som har hänt. Såklart har jag också läst mycket. Idag tänkte jag berätta om böckerna jag läste i juni. 

Sjöbodsblues av Sara H. Olsson är en riktigt somrig feel good bok som Bokfabriken skickade till mig. Den handlar om fyra kvinnor som möts i Tradviken. Jag tyckte mycket om boken både eftersom att den handlar om fyra kvinnor men också för att den var väldigt mysig att läsa.

Drömlistan av Julien Sandrel överraskade mig mycket! Jag hade hoppats att den skulle vara bra men den var verkligen fantastik. Den handlar om en mamma som bestämmer sig för att uppleva sin sons drömmar när han ligger i koma för att få honom att vakna upp. Boken var fin, sorglig och rolig! En riktigt stark läsupplevelse!

Hålla andan av Flora Wiström har jag sett fram emot att läsa sedan jag såg att den skulle komma ut. Jag älskade Floras tidigare bok Stanna och Hålla andan var minst lika bra, fast på ett annat sätt. Jag älskade språket i den här boken och att miljön är en  simhall, det var spännande att läsa om.

Vi går varvet av Ina Lagerwall är en bok om hur det kan vara att gå på högstadiet. Den handlar mycket om vänskap och att växa upp. Jag kunde känna igen mig mycket i Vi går varvet och tyckte att boken var riktigt bra. 

Gruvan av Sara Lövestam blev jag sugen på att läsa efter att de pratat om den i Barnbokspodden. Det är en spännande bok för mellanåldern som väver in historia i handlingen. Jag tyckte att den var bra skriven och hade en intressant handling. 

Jag kan nästan känna solen av Ebba Hyltmark verkligen älskade jag! Det var en så fin bok som jag inte kunde sluta läsa. Ebba har verkligen fångat så många känslor i boken och jag tycker att alla borde läsa den i sommar!

Hej då, vi ses väl? av Linda Åkerström är en bok som passade mig perfekt att läsa just nu. Den handlar om en tjej som sommarjobbar i hemtjänsten och funderar på vad hon vill göra nu efter gymnasiet. Jag läste den på kvällarna efter mitt sommarjobb och kunde relatera mycket till hennes tankar och känslor. 


Gun love av Jennifer Clement är en ny bok av författaren till En bön för de stulna som jag älskade. Det var fint att få återse Jennifer Clements fantastiska språk men den här boken berörde mig inte på samma sätt som hennes tidigare. Kanske behöver jag läsa den två gånger för att gilla den mer, så var det med En bön för de stulna.

Glitterflickan av Moa Eriksson Sandberg är mysrysare som jag tyckte mycket om. Boken handlar om Eva-Lottie och hennes mamma som är författare. De bor i ett gammalt hus under sommaren där mamman ska skriva klart sin roman. Eva-Lottie träffar Gloria som berättar om huset och sitt liv och det tänker hon använda för att skriva en skräckberättelse. En spännande bok med intressant handling!

Sunnanäng av Astrid Lindgren blev nästa bok i min utmaning att läsa alla Astrid Lindgrens böcker. Det är en bok med fyra noveller. Jag tyckte mycket om att de alla hängde ihop på det sättet att de började med samma mening. De tre första var riktigt bra i sann Astrid Lindgren-anda men den sista förstod jag mig inte riktigt på.

Det bästa med mitt sommarjobb har varit att jag har kunnat lyssna på ljudbok under tiden jag rensade ogräs eller gjorde andra saker. I juni lyssnade jag på tre ljudböcker. Den första var En ocean av kärlek av Tahere Mafi som jag verkligen blev positivt överraskad av. Den handlar om en muslimsk tjej och utspelar sig strax efter terrorattentatet 2001. Sedan lyssnade jag på Stella och hemligheten av Madeleine Bernadotte, Katarina Gustafsson-Teixeira och Marie Oskarsson mest eftersom att det är Prinsessan Madeleine som varit med och skrivit den och jag ville se hur den var. Jag tyckte att det var bra att boken tog upp ett viktigt ämne och var skriven på ett sätt som passar för barn. Till sist lyssnade jag på Sexstrejken Åsa Hellberg och den boken förgyllde verkligen mina sommarjobbsdagar. Boken handlar om tre tjejer som bestämmer sig för att starta en sexstrejk på skolan för att få bukt på killarnas trakasserier. Det är en väldigt underhållande bok vars handling överraskade mig mycket i sina vändningar.

I juli ska jag jobba en vecka sedan är jag ledig och då ser jag fram emot mycket läsning. Jag planerar att läsa Alltid Astrid av Ulla Lundqvist, Vår älskade av Kamila Shamsie och Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson. Sedan får vi se vad det blir! Vad ska du läsa i juli?
Det blev en fin midsommar!

3 kommentarer:

  1. Vad kul att du har läst/lyssnat på Sexstrejken! Jag tycker att Clara Henry har läst in den så himla bra! Hoppas att du får en fin sommar,
    Kram Åsa Hellberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte mycket om Sexstrejken! Clara Henry har läst in den fantastiskt bra! Tack för en så bra bok!

      Radera