tisdag 17 september 2019

Vänner för alltid?

Nu kommer den fristående uppföljaren till En bästis, tack! och Kompisar online där Emma Askling låtit oss lära känna Luna och Melvin. Den nya boken heter Vänner för alltid? och här är huvudkaraktären Zorona. 

I den första boken En bästis, tack! blev Luna och Zorona bästa kompisar och i den här boken ska de komma tillbaka till skolan igen efter sommarlovet. De ska börja sexan och Zorona hoppas att hon och Luna ska ha lika roligt som de hade förra terminen. Men det visar sig att Lunas tidigare bästa kompis Hanna har flyttat tillbaka till deras stad och börjat i deras klass igen. Det här gör att Zorona känner sig lite utanför. Det är svårt att vara tre. Samtidigt frågar Melvin chans på Zorona. De har spelat tillsammans mycket och Zorona tycker om honom. Det enda hon vill är att svara ja, men hon vet att Luna har varit kär i Melvin. Kan man verkligen bli ihop med någon som ens bästa kompis gillat?

Jag har gillat allt jag läst av Emma Askling och Vänner för alltid? är inget undantag. Likt de tidigare böckerna i serien är den vardaglig och lätt att känna igen sig i. Författaren har koll på sin målgrupp och hon sätter fingret på hur det kan kännas att gå i sexan. Jag skulle ha älskat den här boken när jag gick i mellanstadiet och när jag läser den nu minns jag precis hur det var när jag gick i sexan. Boken har ett språk som passar för målgruppen och Askling använder referenser som barn känner igen. Det gör den till en perfekt bok för 9-12 åringar. 

Även om det här är en vanligt förekommande berättelse som handlar om vänskap och kärlek lyckas Emma Askling göra berättelsen unik. Historien är spännande att läsa och man sympatiserar verkligen med Zorona. Jag tycker mycket om alla karaktärer i de här böckerna och gillar verkligen att de olika böckerna är skrivna ur olika karaktärers perspektiv. Det är nog också karaktärerna som gör berättelsen unik. 

Jag vill verkligen rekommendera En bästis, tack!, Kompisar online och Vänner för alltid? till alla 9-12 åringar. Det är tre superfina böcker som jag tror att många skulle gilla!

Titel: Vänner för alltid?
Författare: Emma Askling
Förlag: Ordalaget bokförlag
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibirs, Bokus eller din lokala bokhandel 

2 kommentarer:

  1. jag har läst boken och den var super bra så jag tog den till skolan och hela min skolan läste den och tycket den var perfekt!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Då tycker jag att du och dina kompisar ska läsa Emma Asklings andra böcker också om ni inte redan gjort det! Det finns två till böcker med kompistema, de heter En bästis, tack! och Kompisar online. Sedan har hon skrivit tre övernaturliga böcker också som heter Det övergivna huset, Dolda tecken och Rummet på vinden.

      Radera