onsdag 6 juli 2022

En kavalkad av boktips - Böcker för 6-9 åringar

Sommaren är en period då jag läser otroligt mycket. Jag har läst många bra böcker för olika åldrar den senaste tiden och tänkte i några kommande inlägg dela med mig att boktips för sommaren. I det här inlägget börjar jag med några böcker för 6-9 åringar!


Allt om Kerstin är den sjätte boken i serien om Kerstin av Helena Hedlund och Katarina Strömgård. Jag tycker mycket om att läsa om Kerstin och i den här boken har kusinen Bella kommit på besök. Hon är tonåring, har rosa hår och är jobbig. Hon bestämmer en massa saker och gör Kerstins sommar helt annorlunda mot hur hon egentligen vill ha den. Med precis fingertoppskänsla beskriver Helena Hedlund hur det är att vara Kerstin. Hon känns som en riktig person som jag känner och böckerna är spännande att läsa trots att de är vardagliga. Katarina Strömgårds illustrationer förstärker berättelsen på ett bra sätt. Böckerna om Kerstin vill jag sätta i händerna på alla 6-9 åringar och de passar utmärkt för högläsning.

Spökhunden Buster - Den hemliga operationen är den tredje delen i Tobias Söderlund och Stef Gains spökserie för 6-9 åringar. Nu är Ellen och hennes familj tillbaka på sjukhuset för storebror Oscar som har cancer ska opereras. De har hört att det ska spöka på sjukhuset och planen är att ta med spökhunden Buster in på sjukhuset för att se om det spökar där. Men Oscar mår inte alls bra. Han har ont i magen och läkarna vet inte vad de kan bero på. Något hemskt händer och spökjakten blir en kamp om liv och död. Buster-böckerna är otroligt spännande och lite läskiga också. Jag tycker att Tobias Söderlund kombinerar skräck och spänning på ett bra sätt med verkliga läskigheter som sjukdomar och döden. Det gör att svåra ämnen tas upp på en lagom nivå för barn så att det inte blir allt för jobbigt att läsa om.

Jordbok - Tiden passar den som vill lära sig om jordens historia. Matilda Ruta har gjort både text och illustrationer och vi får resa i tiden från jordens skapande tills idag. Det handlar om olika tidsperioder, djur och händelser. Detta berättas lika mycket i bild som i text och jag gillar verkligen tonen i berättandet som känns riktat till läsaren. Det finns mycket fakta samtidigt som det blir en berättelse. Illustrationerna är otroligt fina och välgjorda och förstärker känslan.

Vilken smash! är skriven av Joakim Persson och illustrerad av Marianne Sund. Något jag tycker är roligt med den här boken är att den utspelar sig i Eskilstuna där jag bor. Boken handlar om Nadir som spelar badminton. En dag börjar Chloe i Nadirs klass och de blir vänner. Det visar sig att Chloe också gillar badminton och hon följer med på en träning men hon kanske inte kommer kunna fortsätta för hennes familj har inte råd. Den här boken passar både den som är intresserad av sport i allmänhet och badminton i synnerhet och den som vill läsa om vänskap. Jag själv är inte så intresserad av badminton men uppskattade ändå berättelsen som handlar om vänskap och att hjälpa andra.

Hoppas du blev nyfiken på någon av böckerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar