söndag 23 september 2018

Definitivt okysst

Definitivt okysst är en ungdomsbok skriven av Emma Askling. Boken är utgiven av Brombergs bokförlag och hittas på Adlibris och Bokus.

Liv har dysmeli och bara en arm. Nu ska hon börja nian och har bestämt sig för att det är dags för henne att börja ta mer plats och visa vem hon egentligen är som hon gör på dysmelilägren. Det är nu hon ska bli en coolare och bättre person och det är nu hon ska få sin första kyss. Men det är inte så lätt när bästa kompis Ellie bara vill vara med det nya, populära gänget på skolan. Där finns människor som hånar henne för hennes dysmeli och Ellie som alltid stått upp för henne gör det inte längre. Men där finns också Tobbe som får Livs hjärta att slå hårt. Samtidigt tänker Liv på Marius som hon träffade på lägret i somras och som snart kommer och hälsar på. 

Äntligen har Emma Askling skrivit en ungdomsbok! Jag har tyckt jättemycket om hennes tidigare böcker och den här boken var inget undantag. Definitivt okysst är en fin bok om vänskap, osäkerhet och att vara annorlunda. Liv är annorlunda på grund av sin arm och det sätter stopp för henne i mycket. Hon vågar inte ta för sig på samma sätt och är rädd för att bli dömd bara efter det. Jag tycker synd om Liv samtidigt som jag kan känna igen mig i hennes känslor. Det är inte lätt att gå i nian och särskilt inte när man hela tiden får blickar eftersom att man ser annorlunda ut. 

Frida är Livs kompis som också har dysmeli, de ses bara på lägren eftersom att de inte vill få ännu mer oönskad uppmärksamhet eftersom att de båda saknar en kroppsdel. Jag gillar verkligen karaktären Frida som är så snäll mot Liv och står upp för henne. Alla karaktärer känna verkligen autentiska i den här boken och jag tror att alla kan känna igen de olika personligheterna. 

Definitivt okysst är en så fint skriven bok med en fantastisk berättelse. Jag vill inte spoila vad som händer sedan men boken får en så spännande utveckling! Det är en bok jag tror att många i åldern 12-15 år skulle gilla och jag rekommenderar verkligen alla att läsa den. Dels är det en fin och underhållande historia men jag tror också det kan vara bra att få läsa ur ett annat perspektiv än vad man är van vid. Jag hoppas verkligen att Emma Askling skriver fler böcker för ungdomar! Av mig får Definitivt okysst 4 av 5 ugglor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar