söndag 9 september 2018

Det allra sista PAX-boksläppet



Helgens stora händelse för mig var boksläppet av den sista PAX-boken Draugen som ägde rum på Gripsholms slott i Mariefred igår. Jag åkte till Mariefred på morgonen och det var alldeles lugnt och folktomt utanför Gripsholms slott när jag kom dit (något det snart skulle bli ändring på). Jag skulle vara med och hjälpa till på boksläppet och inne på borggården träffade jag alla de andra glada som var med under dagen. Klockan tio öppnades portarna och under hela dagen vällde det in PAX-läsare. Det var en kö runt hela slottet som aldrig verkade ta slut. Alla ville ha sina böcker signerade av Ingela, Åsa och Henrik. Jag stod och sålde böcker och delade ut PAX-tygkassar. Det var verkligen fullt ös hela tiden, men väldigt roligt! Alla var så glada och det var en sådan härlig stämning. Extra roligt var det att träffa dem som kom utklädda och det märktes verkligen hur taggade de var på att läsa Draugen. Att träffa människor som är lika lyriska över PAX som jag är var roligt. Och att verkligen se hur både barn och föräldrar är engagerade är fantastiskt. PAX-älskare hade åkt från hel landet, Finland och Estland för att få vara med under dagen och de var utklädda till bjäror, mylingar, Hej-Henry, Träslöjds-Thomas, Impar, Alrik, Viggo och Iris.






Bild lånad av Jenny Helldahl.


Under dagen pågick många olika aktiviteter. Runt om på den fantastiskt fina borggården kunde man göra många roliga saker. I Teatervalvet fanns en utställning med Henrik Jonssons fantastiska illustrationer. Bilderna gjorde sig väldigt bra till den fina miljön på slottet. I Gripsholmsvalvet visade Hagby film sina PAX-filmer. Under dagen kunde man också gå på en guidad visning i slottsfogdens bostad som har en viktig roll i Draugen, göra PAX-pins och ta PAX-bilder i ett fotobås. Dessutom återlanserades PAX-ljudvandringen med en ny anhalt kopplat till Draugen. Det var verkligen en rolig dag med mycket att göra. Stor eloge till Bonnier Carlsen-gänget och de andra som hade ordnat så bra med allting!



Som sagt stod jag och sålde böcker hela dagen men jag hann ta en liten lunchrast utanför slottet. Då var det fint väder och det var skönt att ta det lugnt en liten stund. När jag kom in under tak igen och fortsatte jobba såg jag hur det blev mörkare och mörkare utanför och snart vräkte regnet ner. Det var ett skyfall utan dess like och åskan dundrade nära. Utanför slottet stod det hundratals barn och föräldrar i regnet, haglet och åskan, riktigt tappra var dem. För en stund gjorde åskan att strömmen gick där vi höll till och det blev alldeles mörkt. Såhär skriver Jenny Helldahl från Bonnier Carlsen på Facebook: "Tack ondskan i Mariefred, som uppenbarade sig i form av ett åskväder från klar himmel och slog ned i slottsspiran. Var det i ett sista dödsryck eller i triumf..? Den som läser får se." Tycker hon beskriver känslan så bra. Det var en stämning som verkligen passade till PAX-dagen. Jag tycker dock synd om alla som fick stå och köa ute i regnet, många köade flera timmar för att få sina böcker signerade. 



Till slut tog kön faktiskt slut (tre timmar drog vi över tiden!) och de sista personerna i kön möttes av ett jubel. Det fanns tusen exemplar av Draugen på morgonen och när dagen var slut tror jag att sju böcker var allt som fanns kvar! Helt otroligt! Vi som jobbat under dagen samlades i Kronköket, åt lite plockmat och skålade för PAX. Eva Dahlin som är litterär chef på Bonnier Carlsen höll tal och hon sa något som stannade kvar hos mig. Hon sa att många säger att barn inte läser men det här visar faktisk att det finns många barn som gör det och PAX är en bokserie som faktiskt fått barn att börja läsa. Jag är så imponerad över bokserien PAX och så glad att jag har fått följa den här fantastiska resan. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar