tisdag 4 september 2018

PAX-gästblogg: Lillabus läser

För att hylla PAX-bokserien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson har jag bett några olika personer att gästblogga om sin kärlek till böckerna under PAX-temat här på bloggen. Idag är det dags för Katharina och Leo Törnqvist från den fina bloggen Lillabus läser

Hej, jag heter Katharina och har bloggen Lillabus läser tillsammans med Leo.

I mitten av september 2014 släpptes Nidstången och Grimmen och vi var därmed fast i Paxserien av fler skäl än bara att serien var så spännande. Dels så utspelar sig denna nya bokserie i urban fantasystil, här i vår stad Mariefred. Vi bor ju här och Leo går i skolan här och vid den här tiden så jobbade jag på biblioteket i Mariefred. Denna lilla stad var vårt liv och nu skulle det fyllas med nordiska väsen i flera år framöver. Både Ingela och Åsa bodde och arbetade här så de visste ju massor om staden. De två skolorna i Mariefred blev helt uppslukade av denna serie och det bildades ”Pax-klasser”, varvid Leo gick i den ena. Dessa klasser har samarbetat med författarna och gett feedback på storyn och i gengäld har de fått gå på bok-släpp och ätit tårta uppe vid kyrkoruinen. Jamen ni hör, vi har levt Pax. Vi har smygit mitt i natten uppe vid kyrkoruinen för att få en glimt av Grimmen. Vi älskar Pax, och nu är det snart slut. Den sista delen, Draugen, släpps med dunder och brak och sedan…. Vad händer sedan?

Leo från Lillabus läser tillsammans med Henrik Jonsson
och Ingela Korsell.
Vi kommer med all sannolikhet faktiskt att överleva slutet också. För nu finns hela serien klar för så många barn att uppleva. Alla dessa småsyskon som hela tiden har fått höra att de är för små, att Pax är läskigt på riktigt, och att man får mardrömmar om man läser om mylingar. Nu är det deras tid att ta sig an Pax. Kanske kommer storasyskonen vilja läsa om hela serien, och har de små syskonen tur så kanske de äldre läser högt för dem. Under täcket… sent på natten och med långsamma läskiga röster. Det häftigaste med hela paxifieringen är hur dessa böcker har fått så många barn att VILJA läsa mer och hur denna serie lockar barn som tidigare inte alls har varit särskilt sugna på att läsa. Nu har de läst klart Pax och då öppnar sig en värld av nya bokserier att ta sig an. Holly Blacks och Cassandra Clares bokserie Magisterium är en serie fantasyromaner som passar utmärkt att kasta sig in i efter Pax. Eller Elin Säfströms serie om Tilda där första boken heter En väktares bekännelser.

Så nej, jag ser det inte som ett slut, utan mer som en kick off på en nystart för att kunna visa unga läsare nya bokserier och kunna förmedla upplevelsen i att ta del av berättelser som fullkomligt fängslar dig som läsare. Där man blir glad, arg och gråter så man skakar och det enda man vill är att läsa vidare.

Vi vill tacka Henrik, Ingela och Åsa för att ni har skapat Pax och därmed gett så många barn chansen att upptäcka hur bra det faktiskt kan vara att läsa en bok. Att läsning av böcker är att delta i äventyr och få lära känna andra världar, människor och väsen. Att få ge sig in så djupt i berättelser att man till och med får ta del av andras tankar. Att få lära känna folk som inte ens finns, och ta del av deras liv i städer som både finns och inte finns. Att hamna mellan olika världar och bara vilja ha mer. Tack för att ni fick tiden att pulsa och mörkret att vandra in. 

Katharina och Leo, Lillabus läser

1 kommentar: