fredag 16 oktober 2020

Förbannelsen

I början av året läste jag Sakramentet av Ann-Sofi Forsmark som jag verkligen gillade. Nu är den fristående uppföljaren som heter Förbannelsen här! 

I Förbannelsen har Hilde fått sommarlov och det ska hon spendera i stugan på Rangnarsö i Stockholms skärgård. Men hennes pappa ska inte följa med som han brukar göra. Han ska istället åka till sin bror som har haft det tufft ett tag. Hildes kusin Tyra kommer till Rangnarsö under sommaren för att komma bort från allt det jobbiga ett tag. Tyra börjar jobba på hotellet Sailor in som finns på ön men det verkar vara något skumt på gång där. Gränserna mellan nutid och dåtid, levande och döda suddas ut. Hilde och Tyra verkar vara något riktigt mystiskt på spåren. 

Likt Sakramentet är Förbannelsen riktigt spännande och läskig. Jag gillar att det är en övernaturlig bok för ungdomar då det mest finns böcker av den typen för yngre barn. Dessutom är det inte bara det övernaturliga som är i fokus utan boken har många olika spår som knyts ihop på ett skickligt sätt. Ann-Sofi Forsmark har skrivit en intressant berättelse som handlar om både spöken, historia, trafficking, relationer och tonårsliv. Det är mycket som händer vilket gör det otroligt spännande att läsa. Det är imponerande hur Forsmark fått ihop alla dessa komponenter på ett så snyggt sätt utan att det blir rörigt. Det är en gedigen berättelse och det går inte att förutse vad som ska hända vilket gör att man hela tiden vill fortsätta läsa. 

Det är intressant hur boken väver in historia. I Förbannelsen handlar det om häxprocesserna på 1600-talet. Man lär sig nya saker om historien genom boken då nutid kopplas ihop med dåtid. Det är ett spännande sätt att lära sig på och ger ytterligare en dimension till berättelsen. Historieinslagen bidrar också till bokens mystiska känsla. 

Sakramentet och Förbannelsen riktar sig till ungdomar från 12-15 år men jag tycker inte att böckerna har någon övre åldersgräns. De är spännande, välskrivna, intressanta och lärorika på samma gång vilket bidrar till läsupplevelser man sent kommer att glömma. Nu längtar jag efter den tredje boken om Hilde Stridh som heter Ritualen och kommer nästa år! 

Författare: Ann-Sofi Forsmark
Förlag: Ordalaget bokförlag
Åldersgrupp: från 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar