torsdag 29 oktober 2020

Några av höstens bilderböcker

Jag har läst en hel del bra bilderböcker på senaste tiden och de tänkte jag berätta om i dagens inlägg!

De kommer om natten är PAX-illustratören Henrik Jonssons bilderboksdebut där han har skapat både text och bild själv. Det är en mysryslig bok för de yngsta läsarna som handlar om Ami som varje kväll när hon ska sova blir rädd för monstren som kommer. Men monstren försvinner alltid så fort hennes mamma kommer in i rummet. Om hennes mamma sover med henne kanske monstren inte vågar sig dit, men då blir ju pappa alldeles ensam och monstren kanske kommer till honom istället. En fin repetitiv berättelse om mardrömmar, monster och läskigheter. Bilderna är välgjorda med många detaljer som tilltalar både barn och vuxna. Jag hoppas verkligen att Henrik Jonsson gör fler bilderböcker framöver!

Dorran går på loppis är den andra bilderboken om Dorran av Moa Eriksson Sandberg och Mari Ahokoivu. Den här gången ska Dorran gå på loppis och hon får lite pengar av sin mamma som hon får handla vad hon vill för. Men det finns så mycket hon vill ha! En kansig och rolig berättelse som många barn nog kan känna igen sig i.  

En av årets finaste bilderböcker enligt mig är Sonja och skilsmössan av Johan Unenge och Måns Garthon. Den handlar om Sonja vars föräldrar har skilt sig. Hon bor varannan vecka hos sin mamma och varannan vecka hos sin pappa. När det börjar bli kallt ute behöver Sonja en mössa och pappan tar fram en mössa som Sonjas mamma stickat. Den väcker många minnen hos honom. Men när Sonja kommer till sin mamma får hon en ny mössa som mamman tycker är mycket bättre. Sonja vill inte göra någon av sina föräldrar ledsen så hon byter mössa varannan vecka samtidigt som hon byter förälder att bo hos. Det är fint hur mössan står som en symbol för problematiken att ha skilda föräldrar. Det är en bra idé och en bra berättad historia. Illustrationerna i boken är också fantastiska!

Jag har också läst två böcker av årets ALMA-pristagare Baek Heena, Molnbullar och Magiska godiskulor. Molnbullar handlar om två kattbarn som en dag när det regnar hittar ett moln som fastnat i ett träd. Av molnet bakar deras mamma molnbullar och när de äter dem lyfter de från marken och börjar sväva. De flyger till deras pappa och ger honom en molnbulle så att han kan flyga till jobbet snabbt. Magsiska godiskulor handlar om ett barn som får en påse med godiskulor och när han äter dem kan han höra olika föremål prata. Det jag gillar mest med Baek Heenas bilderböcker är bilderna. I Molnbullar är karaktärerna gjorda av pappersfigurer och i Magiska godiskulor är det lerfigurer som är fotade. Väldigt häftigt sätt att göra bilderböcker på!

Sedan var jag såklart tvungen att läsa några av de böcker som är nominerade till Augustpriset. Två av de nominerade bilderböckerna är Mitt bottenliv av Linda Bondestam och Bille, Korven och havet av Julia Hansson. Mitt bottenliv handlar om en ensam axelotl i havet. Illustrationerna är fantastiskt fina och jag gillar verkligen Linda Bondestams sätt att illustrera. Den tar också upp människans miljöförstöring på ett intressant sätt ur ett barns perspektiv. Billie, Korven och havet handlar om Bille och Korven som är på stranden. Billie vill inte vara där och det blir inte bättre när hon bränner sig på en manet. Men när Korven hittar ett cyklop till Billie blir det mycket roligare. Billie simmar och hittar något fint att ta med hem. Även den här boken har riktigt fina illustrationer och en berättelse jag tror kan uppskattas av barn. 

2 kommentarer:

 1. Hej Agnes! Vad roligt att du läst Baek Heenas böcker och vad fint att du dessutom bloggar om ditt läsande. Har du läst fler böcker ALMA-pristagare? Min favorit är den amerikanska författaren Jacqueline Woodson som fick ALMA-priset 2018. Ett annat tips är att på alma.se finns det läsguider till flera pristagares böcker. Hälsningar Mariella, kommunikatör för Astrid Lindgren Memorial Award

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag har läst några böcker av Jaqueline Woodson och Bart Moaeyert också! "Brun flicka drömmer" är en av mina absoluta favoritböcker!
   /Agnes

   Radera