lördag 6 februari 2021

Boktips på samernas nationaldag

Idag är det samernas nationaldag och eftersom jag tycker det är viktigt att lära sig mer om vår ursprungsbefolkning samerna och deras levnadsvillkor uppmärksammar jag dagen genom att tipsa om två böcker som handlar om hur det är att vara same idag. En ungdomsbok och en bok för vuxna läsare. Jag vill också tipsa om att gå in på Unga läsares konto på instagram (@ungalasare) idag där vi har ett quiz på temat samernas nationaldag. 

Den första boken jag vill tipsa om är ungdomsboken Himlabrand av Moa Backe Åstot som är hennes debutroman. Den handlar om Ánte som är renskötande same. När han kommer underfund med att han gillar sin kompis Erik mer än som en vän känns allting svårt. Erik har ju sin flickvän Julia. Ánte undrar om det ens finns renskötare som är gay. Vad ska alla säga om de får veta vad han känner? Himlabrand är en fin berättelse om att hitta sin egen identitet och att våga vara den man egentligen är. Jag gillar verkligen hur man som läsare får lära känna Ánte på djupet och läsa om hans tankar och känslor. Oavsett om man är same eller inte finns det nog många som kan känna igen sig i hans tankar. Boken ger en bra inblick i hur det kan vara att vara ung same idag. Det är en viktig berättelse som verkligen behövs! Jag tyckte mycket om boken och ville hela tiden fortsätta läsa. Himlabrand är en stark debut och jag ser fram emot att läsa mer av Moa Backe Åstot i framtiden!


Jag vill också tipsa om Ann-Helén Laestadius nya bok Stöld som är hennes första bok för vuxna. Hon har ju tidigare skrivit flera barn- och ungdomsböcker som till exempel serien om Agnes som börjar med Sms från Soppero och böckerna om Maja där Tio över ett vann Augustpriset 2016. Stöld handlar om Elsa som är nio år när boken börjar. En dag hittar hon sin ren dödad. Mannen som dödat renen heter Robert och bor i grannbyn men han får Elsa att inte berätta att det var han som dödade renen. Fler och fler hemska saker händer med renar och det blir tydligt vilket hat det finns mot samer och renskötare. Renar dödas brutalt utan att polisen utreder det och renskötarfamiljerna får aldrig upprättelse. I boken får vi följa Elsa och hennes familj och läsa om deras liv. På baksidan av boken beskrivs den som "en vild och vacker jojk till renskötarlivet" och det är det verkligen. Stöld är en otroligt spännande bok som är berättad med ett fint språk. Den beskriver livet för samer och renskötare i dagens samhälle och det förvånade mig att hatet och brotten mot samer är så omfattande. Det här är en bok som alla borde läsa - för att det är en bra bok men också för att lära sig mer. Det är en fiktiv berättelse men Ann-Helén har tagit inspiration från verkligheten och samernas och renskötarnas vardag. Hon har i arbetet med boken tagit del av många polisanmälningar av renar som blivit dödade. Detta är något som endast rubriceras som stöld och brotten utreds sällan. En fin och viktig bok! 


Hoppas du vill läsa någon av böckerna! De rekommenderas starkt!

2 kommentarer: